Cultură

Celebra companie de balet din Kiev aduce Lacul Lebedelor la Timişoara

Celebra companie de balet din Kiev aduce Lacul Lebedelor la Timişoara

După o absență de şapte ani, Teatrul  Academic Municipal  de Operă și Balet din Kiev revine în  România cu cel mai faimos balet al tuturor timpurilor: Lacul lebedelor, de Piotr Ilici Ceaikovski! Pentru iubitorii timișoreni ai artei albe o singură întâlnire cu fabuloșii dansatori ucraineni și cu acest magnific balet nu a fost suficient. De aceea, spectacolul va avea două reprezentații în ziua de 3 decembrie 2019, de la ora 17:00 și de la ora 20:00, pe  scena Operei Naționale Române din Timișoara.

Spectacolul este  realizat de coregraful Valerii Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa. Luxuriantă, producţia aduce pe scenă aproape 40 de balerini, în costume spectaculoase. Solişti ai spectacolului vor fi prim-balerinii Olga Golitsa, Oxana Bondarenko  (Odette/Odile) şi Denis Nedak/Fedir  Zarodyschev (Siegfried).

Olga Golitsa a absolvit colegiul coregrafic din capitala Ucrainei, devenind, graţie talentului, măiestriei și expresivităţii interpretărilor ei, prim-solistă a Operei Naționale din Ucraina „T.Schevchenko’’ din  Kiev. Cu un impresionant portofoliu de roluri principale, ea a dansat în ample turnee pe toate continentele.

„E un privilegiu să dansez la Timişoara, reputaţia culturală a orașului  şi a publicului său îmi este demult cunoscută, iar Lacul lebedelor este unul dintre spectacolele cele mai minunate şi rolul pe care îl dansez întotdeauna cu plăcere şi emoţie”, a declarat artista.

Denis Nedak  este prim-solist al Operei Naţionale  din Ucraina „Taras Shevchenko ’’din  Kiev. Debutul său în carieră a avut la la Opera Naţională, artistul fiind laureat al prestigiosului Concurs Internaţional S.Lifar, ediţiile din 2002 şi 2004. Din 2015 este solist invitat la Teatrul American de Balet și la Opera de Stat din Viena. Născut în Odessa, a absolvit Şcoala de Coregrafie de Stat orașul natal în 2002. Și Academia de Dans Serghei Lifar din Kiev în 2003. Participă la numeroase festivaluri internaționale și este invitat în mod regulat la Festivalul Nureyev din Kazan, Rusia. În 2014, Nedak și-a făcut debutul cu ABT Dancing in rolul lui Solor în „La Bayadère”.

Faimos în întreaga lume, Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat  în 1980 de celebrul coregraf  din fosta URSS Vahtang Vronskii. Se numea atunci Baletul Clasic din Kiev, iar între 1989 şi 2005, ansamblul a fost condus  de marele maestru al baletului ucrainean Valerii Covtun (1944-2005), laureat al premiului Vatlav  Nejinsky, al Academiei franceze de dans, artist al poporului  în URSS. Din 2005 până îm 2012  maestru de balet al trupei a fost  Victor Litvinov. Din 2012  director artistic al  Baletului Municipal din Kiev este Tatyana Borovik, fostă prim-balerină a Operei Naționale din Kiev în 1990. Baletul Clasic din Kiev a participat la cel mai mare  festival de dans din India, iar în 1991 a urcat pe scena Festivalului George Enescu, la Bucureşti.

Biletele pentru spectacole costă, în funcție de loc, 150 de lei sau 120 de lei și sunt disponibile la Agenția Operei.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*