Un număr de 112 de lucrări semnate de Corneliu Baba – desene, eboșe, schițe, studii – unele expuse o singură dată la Muzeul Național de Artă a României, altele deloc, au ajuns la Timișoara și vor contura una din cele mai complexe expoziții privind opera marelui artist național.
Publicul e invitat astfel să descopere „fața din umbră” a pictorului, arată curatorul, expoziția înfățișând un Baba retras în liniștea atelierului său, în intimitatea creației.
Muzeul Național al Banatului invită publicul vineri, 15 noiembrie, la o expoziție în premieră, avându-l ca protagonist pe pictorul Corneliu Baba. Vernisajul va avea loc în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, începând cu ora 18,00.
Vor lua cuvântul: Maria Albani, legatarul testamentar al pictorului și curatorul expoziției, profesorul Marcel Tolcea și criticul de artă Pavel Șușară – care va prezenta opera grafică a lui Corneliu Baba.
„Parcurgând însemnările din jurnalul său, îl regăsim pe Corneliu Baba din ce în ce mai retras în liniștea atelierului din strada Pangratti, în fața șevaletului sau a caietului de atelier, frământat de îndoieli și bântuit câteodată de sentimentul neîmplinirii a ceea ce și-a dorit mereu să facă – pictură, și numai pictură”, arată organizatorii.
Cu ocazia expoziției va fi prezentat și primul volum din jurnalul Confesiuni. Acesta urmărește firul evocărilor și mențiunilor la preocupările artistice ale pictorului într-o perioadă care corespunde primelor decenii ale regimului comunist din România. Deși artistul începe să scrie aceste mărturii în 1944, referirile acoperă și amintiri din copilăria sa.
Expoziția este realizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2020.