Cultură

Festivalul de o Zi este gata să înceapă la Teatrul „Merlin”

Festivalul de o Zi este gata să înceapă la Teatrul „Merlin”

Artiști păpușari din Szeged, Ungaria, de la Baia Mare, dar și de la Cluj-Napoca vin, în această săptămână, la Timișoara, pentru a se întâlni în cadrul unui festival. Evenimentul este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, care vă invită la un mini-maraton de patru spectacole, jucate în trei limbi: română, maghiară și sârbă.

În prima săptămână din luna octombrie a avut loc festivalul „Sub bagheta lui Merlin”, însă propunerile artistice continuă la teatrul timișorean.

Joi, 14 noiembrie, va începe maratonul de reprezentații teatrale în cadrul celei de-a V-a ediții a  „Festivalului de o zi”. Primul spectacol al festivalului este Făt Frumos cel mofturos și un zmeu întors pe dos, prezentat de Teatrul Municipal Baia Mare, de la ora 9:00. Acest spectacol, regizat de Mihai Păun, ne prezintă un Zmeu cu adevărat neobişnuit un Zmeu sensibil, bun, care se emoţionează, plânge, se îndrăgosteşte, iubeşte, cântă şi dansează. Făt Frumos cel mofturos, răsfăţat, gelos și egoist, împreună cu o prinţesă drăguță, vă oferă, timp de 50 de minute, un spectacol muzical, amuzant, antrenant și interactive.

Pentru a încânta pe cei mai mici dintre copii, au venit la Timișoara Ion Iurcu și Ina Chira. TIKI-RIKI-TA, din Cluj-Napoca, va prezenta de la ora 11:00 un spectacol plin de voioșie, pentru că Michiduță e un pitic sprinten, iar „Mătușica Moarte” e …alergică la praf. Este vorba de  Ivan Turbincă după Ion Creangă, în concepția artistică a lui Ion Iurcu care semnează regia, scenariul (împreună cu Oana Rogojină), scenografia, dar și ilustrația muzicală.

„Nu ar trebui să ne ferim să discutăm despre moarte, despre Diavol și alte personaje care apar în poveste. Este un spectacol despre despre bine si rău, dar mai ales despre alegeri,” comentează regizorul Ion Iurcu.

Ziua de vineri începe cu spectacolul Teatrului de Păpuși Kövér Béla, din Szeged, Ungaria, intitulat Sirena cu Ochelari, dramatizare după romanul lui Dunajcsik Mátyás, regia fiind semnată de Schneider Jankó. Spectacolul se va juca de la orele 10:00 și 11:30. Povestea sirenei Atlanta care locuiește  pe o insula mică de la capătul lumii este spusă cu delicatețe, bucurie și umor și se adresează copiilor școlari mici.

Tinerilor li se adresează spectacolul premieră Don Juan din Leušić care vă propune o întâlnire cu îndrăgitul actor Marko Adzici, seara, de la ora 19:00.

Spectacol al secției de limbă sârbă al Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, piesa lui Borisav Atanasković este o monodramă scrisă de scriitorul sârb în anul 1974, în seria de comedii radio pentru adulţi.

Conceptul artistic este realizat de Mădălina Ghițescu Petre, spectacolul adresându-se celor care au împlinit deja 16 ani. „Un suflet masculin, încâlcit în propriul său univers feminin, înconjurat de treisprezece suflete-femei, încearcă să-şi găsească alinare în idealul feminin pe care l-a format, obsesiv, în minte. O simfonie sensibilă, universal valabilă, compusă de Borisav Atanasković care ne descoperă spiritul masculin, primordial, necizelat, neliniştit, nemângâiat, căutând mereu figura feminină, maternă, care să îl recuprindă.” precizează Mădălina Ghițescu Petre. Spectacolul poate fi vizionat de oricine dorește pentru că va avea supratitrare în limba română.

Biletele costă 5 lei pentru copii şi 20 lei pentru adulţi și pot fi achiziţionate de la sediul teatrului cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolelor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*