Cultură

Spectacolul care va deschide în 2021 programul Timişoara Capitală Culturală Europeană

Spectacolul care va deschide în 2021 programul Timişoara Capitală Culturală Europeană

Anul Timişoarei Capitală Culturală Europeană 2021 va fi deschis oficial cu un spectacol de operă în premieră mondială pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara.

Este vorba despre opera ”Traian în Dacia”, a compozitorului italian Giuseppe Nicolini, iar manuscrisul ariei principale a fost redescoperit recent. Manuscrisul ariei principale a fost cumpărat la o casă de licitaţii din SUA de muzicianul Enrico Cannata şi omul de afaceri italian Gianluca Testa, stabiliţi la Timişoara.

Spectacolul va fi o coproducție între opera timișoreană, Asociaţia Griselini a comunităţii italiene din Timiş şi Asociaţia Timişoara CCE 2021.

„Prin faptul că se va juca la începutul anului 2021, va constitui o piesă foarte importantă din seria evenimentelor de deschidere a anului 2021, care va avea loc, probabil, în perioada 23-24 ianuarie”, spune directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann.

Managerul Operei din Timișoara, Cristian Rudic, spune că se duc tratative cu mai mulţi artişti.

„Sunt în tratative cu unii artişti, dar pe care nu-i divulg, pe alţii nu îi cunosc; este o conlucrare între mine, dirijorul David Crescenzi, regizorul Silviu Purcărete şi Dragoş Buhagiar, iar detalii în acest sens cu siguranţă că nu se vor da. Va fi o premieră mondială. Este un eveniment pentru că este un titlu care nu s-a mai jucat decât în timpul vieţii compozitorului, este o muzică măreaţă şi este cu un contra-tenor”, spune Cristian Rudic.

Muzicianul Enrico Cannata spune că a descoperit din întâmplare manuscrisul.

„Nu mi-a venit să cred că am în faţa ochilor originalul ariei centrale din această operă, pentru că a găsi o bucată din acest original, în SUA, a fost ceva fenomenal. Conţine aria principală, Aria lui Decebal. Eu ştiu cum sună, pentru că am transcris-o pe computer, dar rămâne secretă. Scenografic, cred că va fi ceva grandios, avem romanii şi dacii, ne gândim deja la costume”, spune Enrico Cannata.

Sursa: Agerpres

Foto: arhivă, opereta Liliacul

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*