Administrație

Echipamente de peste 700 mii euro au intrat în proprietatea Administrației Bazinale de Apă Banat

Echipamente de peste 700 mii euro au intrat în proprietatea Administrației Bazinale de Apă Banat

Administrația Bazinală de Apă Banat  (ABA Banat) a participat, în intervalul 14-16 octombrie 2019, la punerea în funcțiune a echipamentelor tehnice de întreținere a canalului navigabil Bega, achiziționate în cadrul proiectului „Repararea  Infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, finanțat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia – RORS 15.

Astfel, au fost achiziționate  cele mai noi echipamente tehnice care sunt necesare pentru lucrările de întreținere pe canalul Bega: o dragă multifuncțională și două barje din care una autopropulsată. Acestea sunt construcții robuste, fiabile, sigure, facil de transportat și de întreținut, cât și adecvate condițiilor specifice de lucru (de gabarit și pescaj) ale canalului Bega, inclusiv de transport prin ecluzele canalului și pe sub podurile de pe traseu.

Achiziția echipamentelor tehnice s-a făcut în cadrul proiectului, valoarea contractului fiind de 720.923,808 euro (TVA inclus). Firma câștigătoare a licitației internaționale este Conver BV, din Olanda.

„Canalul Bega transportă un debit solid important. Estimăm volume de lucrări mult mai ample, ce vor include pe lângă îndepărtarea vegetației acvatice și dragarea a circa 5.000-10.000 mc/an, probabil chiar mai mult în prima perioadă de exploatare a canalului navigabil. Această achiziție este deosebit de importantă și completează dotarea existentă a ABA Banat”, a afirmat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Draga multifuncțională este echipată cu diverse dispozitive de lucru specifice domeniului de activitate: braț și cupă excavator, cositoare hidraulică, mulcer (tocător de resturi vegetale), etc și are ca scop principal asigurarea adâncimii optime  și a gabaritului pentru navigația pe canalul Bega.

Barjele, din care una va fi autopropulsată prin intermediul unei unități de navigare și propulsie, vor deservi formația Navigație din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș-ABA Banat. Barjele vor asigura transportul materialului rezultat din activitatea de curățire/dragare/defrișare/tăiere vegetație pe canalul Bega, până la locurile de depozitare. Barja autopropulsată poate să tracteze și cealaltă barjă, fără dispozitiv de propulsie.

Reabilitarea pentru funcționarea în stare de siguranță a nodului hidrotehnic Sanmihaiu Român și dotarea cu echipamente tehnice de întreținere a canalului navigabil sunt condiții esențiale de asigurare a infrastructurii de navigație viabilă.

Proiectul „Repararea Infrastructurii de navigație a Canalului Bega” reprezintă o provocare importantă atât pentru comunitatea română, cât și pentru cea sârbească și crează oportunități de cooperare a zonelor adiacente Timișoarei și Zrenjaninului prin dezvoltarea legăturilor de transport și a turismului între aceste zone.

Valoarea totală a proiectului este de 13.850.684,41 euro (TVA inclus) din care 11.773.084,30 euro  reprezintă 85% finanțare UE.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*