Administrație

Lucrările la Centrul de legume și fructe de la Tomnatic încep anul viitor

Lucrările la Centrul de legume și fructe de la Tomnatic încep anul viitor

Studiul de fezabilitate privind realizarea Centrului de legume și fructe din comuna Tomnatic a fost recepționat. Lucrările vor începe anul viitor.

Anunțul a fost făcut azi de către președintele CJ Timiș, Călin Dobra. „Centrul de legume-fructe din comuna Tomnatic este un proiect care a fost foarte mult dezbătut și foarte mult analizat din punct de vedere al locație. Noi am demarat în regim de urgență realizarea studiului de fezabilitate, studiu de fezabilitate care are azi câteva planșe. Studiul de fezabilitate ne dă o valoare de realizare a acestui proiect de aproximativ cinci milioane de euro. Este un proiect foarte important, nu neapărat ieftin, pentru că asigură micii producători, în mod special din zona de nord-vest a județului Timiș, zona cea mai dezvoltată din punct de vedere legumicol și al colectării fructelor”, a explicat șeful CJ Timiș, Călin Dobra.

Investiția va fi amplasată pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

În plus, autoritățile județene au transmis că va fi înființată și o societate comercială, unde CJT va fi acționar unic, care va administra centrul de legume-fructe de la Tomnatic. „Administrarea va fi făcută de o societate comercială unde Consiliul Județean va fi acționar unic, care va fi înființată în acest domeniu de activitate. Vom face această investiție pentru a putea veni în sprijinul micilor producători. Mai mult ca sigur investiția va fi administrată de societatea comercială a consiliului județean, care va achiziționa produsele de la micii producători. Vrem să încercăm să eliminăm bișnița produselor, să mergem cu prețuri corecte pentru producători, astfel încât mai departe această societate comercială să încheie contracte cu magazinele mari care au început o politică de promovare a produselor autohtone. Va fi un fel de piață de gros, cu preț corect și respect față de micii producători”, a mai spus președintele CJT, Călin Dobra.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului. Centrul de legume și fructe este un proiect pilot, care va putea fi multiplicat și în alte zone din județ.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*