Administrație

Lămpi LED inteligente, pe fonduri europene, în Recaș și Izvin. Proiectul transfrontalier, la final

Lămpi LED inteligente, pe fonduri europene, în Recaș și Izvin. Proiectul transfrontalier, la final

Proiectul Servicii Urbane Inteligente prin Standarde de Calitate Omogene în Infrastructura Publică pentru o mai mare Eficiență Energetică “BANATSMART” a ajuns la final.

Primăria Orașului Recaș a a avut în derulare un proiect realizat pe fonduri europene, care a prevăzut montarea a 940 lampi LED (11 tipuri) folosind rețeaua existentă. În plus, a fost implementat un sistem de telegestiune din lampă în lampă – Citytouch. “Pentru Recaș acest proiect este de o importanță majoră. E un proiect nou implementat în prima localitate din țară, un proiect inteligent. Ca economie mă refer la un procent de 50-70 %, înainte aveam lămpi instalate un stâlp da, unul nu. Acum lămpile sunt pe fiecare stâlp. Avem cuprinsă în proiect și strada principală din Izvin”, a transmis viceprimarul orașului Recaș, Constantin Carcea.

Scopul proiectului a fost asigurarea unui înalte calități pentru infrastructura iluminatului public din România și Serbia, Reducerea consumului de energie a sistemelor de iluminat public și a cheltuielilor cu energia pentru localități, dar și creșterea gradului de conștientizare cu privire la economia de energie si utilizarea surselor de energie regenerabilă in zona transfrontalieră.

Obiectivele proiectului au fost îmbunătățirea eficienței energetice pentru sisteme de iluminat public, pe de-o parte, și pe de altă parte îmbunătățirea managementului acestor sisteme. Pe ambele părti ale proiectului s-au montat sisteme de iluminat eficiente din punct de vedere energetic și un sistem de telegestiune a sistemului de iluminat public care ne permite în timp real să aflam totul despre sistem”, a explicat Adrian Balaci, directorul AMET.

În primul rând va fi foarte important pentru mediu. Cea mai mare parte a fost pentru orașul Recaș și pentru comuna Plandiste din Serbia. Sperăm să avem și în viitor proiecte și să le putem realiza”, a spus managerul proiectului, Dragana Dorodja.

Valoarea totală a proiectului este de 1.631.506 euro, din care contribuția IPA a fost de 1.386.780 euro. Perioada de implementare a proiectului a fost de 27 luni.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*