Cultură

Bienala Art Encounters continuă în forță toată luna octombrie

Bienala Art Encounters continuă în forță toată luna octombrie
Adora Beauty

Bienala Art Encounters 2019, unul dintre cele mai importante evenimente din România dedicat artei contemporane, s-a deschis publicului pe 20 septembrie și este în plină desfășurare.  Până la finalul lunii octombrie,  Timișoara este capitala artei.

Această ediție este mai mult decât o expoziție, chiar dacă anul acesta vorbim de peste 30 de spații expoziționale din care 10 locații în spațiul public, dar și despre 22 de lucrări noi special concepute în relație cu orașul Timișoara. Pe tot parcursul anului au avut loc evenimente artiștiilor invitați de către curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu.

Mai urmează o proiecție de film, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Metahaven: The Sprawl (Propaganda about Propaganda), artist talks și artist walks, dar și alte două sesiuni de lecturi colective, o Școală curatorială de toamnă în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean (între 20 și 26 octombrie), o Platformă de publicații independente (23-26 octombrie), dar și tururi ghidate, proiecții de film și un program complex de mediere realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens.

Printre punctele expoziționale centrale ale acestei ediții se numără Bastionul Maria Theresia, cu spațiul de la Muzeul Banatului care găzduiește o lucrare complexă a artistei Céline Condorelli, Collection Show, dar și fotografiile Virginiei Lupu; spațiul de la Galeria Calpe – cu instalații video, dar și lucrări noi, realizate pentru această ediție a Bienalei, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – cu lucrările a  zece artiști, Casa Tineretului – cu o selecție video și o instalație extrem de interesante – dar și sediul Fundației Art Encounters, o explorare a relației vizibil-invizibil.

Muzeul Consumatorului Comunist – cu un insert al artistului Ahmet Ögüt, Facultatea de Arte și Design – cu lucrarea despre autoportret a lui Matts Leiderstam realizată în colaborare cu studenți, Universitatea de Vest – vestita VIPs Union a artistei Haegue Yang, un portret subiectiv al orașului, Aula Bibliotecii Central Universitare ,,Eugen Todoran” – un spațiu populat de puternicele lucrări ale Malgorzatei Mirga Tas, Facultatea de Arhitectură și Urbanism – cu un video al artistului și arhitectului Joar Nango, dar și Galeria Helios – unde sunt prezente lucrările subtile ale artistei Anne Low, toate acestea completează lista spațiilor expoziționale.

O serie de spații neconvenționale, printre care magazinul Optilux, care găzduiește lucrarea Agnieszkăi Polska, un porumbel rebel care nu respectă ordinele, Shopping City Mall cu un loc de joacă – un monument creat de Behzad Khosravi Noori sau Ambasada unde artistul continuă explorarea amintirilor comune despre Profesorul Balthazar, în măsură să transgreseze granițele naționale, și Librăria La Două Bufnițe – unde puteți asculta… tăceri, selectate de Dora Garcia, trebuie vizitate pentru o experiență completă.

La această ediție a Bienalei spațiul public continuă să fie o componentă importantă: lucrări ale artiștilor pot fi văzute în Parcul Botanic (Gunilla Klingberg, Monotremu), în Parcul Sudului (Ciprian Mureșan), strada Augustin Pacha (Gunilla Klingberg), Parcul Castelului Huniade (Joar Nango) și panouri publicitare (STEALTH.unlimited și Vilmos Koter).

Demn de menționat este faptul că o parte dintre lucrările artistei Bella Rune sunt instalate în câteva şcoli şi sunt deja parte din peisajul zilnic al elevilor de la Colegiul National Bănățean, Școala gimnazială numarul 30 (cartierul Soarelui) şi Liceul de Tehnologie Alimentară (set mobil).

Weekend-ul viitor continuă proiecțiile de film de la Ambasada cu Chto Delat și o lectură colectivă cu Delia Grigore (joi, 17 octombrie, la Universitatea de Vest)

Întreg programul lunii octombrie poate fi consultat online – pe site: http://2019.artencounters.ro, sau pe pagina de Facebook Art Encounters.

Pentru această ediție a Bienalei, abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei – Art Encounters – reprezintă o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție. Fiecare lucrare de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea dezbaterilor care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea. De-a lungul acestei ediții a Bienalei Art Encounters, preocupări și idei diverse, care vor fi vizibile în lucrările și activitățile artistice, își vor pune amprenta asupra acestei părți a proiectului.

Formatul extins al programului Bienalei, precum și o parte a programelor publice, au fost dezvoltate în parteneriat cu Asociația „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și sunt co-finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului Timișoara.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*