Administrație

Calea Bogdăneştilor se schimbă total cu bani europeni „la pachet” cu încă 7 tramvaie noi

Calea Bogdăneştilor se schimbă total cu bani europeni „la pachet” cu încă 7 tramvaie noi

Proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale în municipiul Timişoara, Traseu 5, Calea Bogdăneştilor” propune reabilitarea liniei de tramvai şi modernizarea tramei stradale pe Calea Bogdăneştilor, de la intersecţia cu bd. Cetăţii până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaț, pe o lungime de 2,4 km.

Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul șoselei și încadrată de spații verzi cu arbori. Prin proiect se vor reabilita 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri – zona buclei de întoarcere, rezultând, astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată. Infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulație, câte două pe sens. Totodată, pe Calea Bogdăneștilor se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri.De asemenea, proiectul european prevede și reabilitarea unui număr de șapte stații de transport public, care vor fi iluminate și adaptate nevoilor persoanelor cu handicap și dotate cu echipamente de supraveghere video, cu automate de bilete și panouri cu afișare LCD. Totodată, vor fi amplasate în apropierea stațiilor rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere. În cadrul proiectului se vor amenaja și peste 9.500 mp de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp vor fi nou create și se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă.

Valoarea totală a proiectului semnat, marţi, de primarul Nicolae Robu şi directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, se ridică la aproape 150 de milioane de lei, majoritatea fiind fonduri europene. Lucrările vor dura trei ani din momentul finalizării licitaţiilor pentru documentaţii.

De asemenea, a fost aprobat proiectul pentru cumpărarea a încă şapte tramvaie noi pe lângă cele opt deja aprobate de oficialii de la Bruxelles.

Proiectul „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa II” este finanţat prin Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4- Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea lui este de 96 de milioane de lei.

Proiectul prevede achiziţia de tramvaie noi articulate cu podea coborâtă. Tramvaiele vor fi fără trepte în dreptul uşilor de acces sau pe suprafaţa interioară destinată circulaţiei călătorilor, cu podea complet coborâtă pe toată suprafaţa destinată călătorilor în picioare.

Un comentariu

  1. Optimistic

    Ce prostie proiectul pe mijlocul soselei.
    Adica trebuie sa te opresti sa treci soseaua cand cobori din tramvai?
    Sa te loveasca masina cand cobori?
    Ce era daca era pe margine?
    Frumos nu inseamna si confortabil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*