Administrație

Şedinţă de urgenţă la Prefectură după ce firma Brai Cata nu a mai ridicat deşeurile din 16 localităţi

Şedinţă de urgenţă la Prefectură după ce firma Brai Cata nu a mai ridicat deşeurile din 16 localităţi

Având în vedere problemele cu colectarea deșeurilor din 16 localități din județul Timiș (zona 2 Jimbolia-Sânnicolau Mare), prefectul Eva-Georgeta Andreaș a convocat, astăzi, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost prezentată situația de la ora actuală, adică faptul că este un blocaj total la colectarea deșeurilor, firma care are contract de operare de circa un an și jumătate – Brai Cata- nemairidicând deșeurile deloc.

ADID a notificat, în 27 august, firma Brai Cata despre intenția de reziliere a contractului, cerând să se continue ridicarea deșeurilor până la desemnarea unui nou operator, însă deșeurile nu au mai fost ridicate.

În încercarea de găsirea a unei soluții, la nivelul celor 16 unități administrative teritoriale afectate s-au convocat Comitetele locale pentru situații de urgență, care au decis ca primăriile să gestioneze situația deșeurilor din localități.

Iar astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat o „Hotărâre privind situația generată de întreruperea activității de colectare și transport a deșeurilor menajere la nivelul unităților administrativ teritoriale din zona 2 Jimbolia din județul Timiș”. Conform acestei hotărâri:

 „Art. 1 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș constată existența unei situații de urgență la nivelul celor 16 unități administrativ-teritoriale din zona 2 Jimbolia, generate de întreruperea activității de colectare și trasport a deșeurilor de către operatorul de salubrizare, prin afectarea sănătății populației și poluarea excesivă a mediului.

Art. 2. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, va lua act de situația de urgență constatată și va dispune măsurile legale în regim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și trasport a deșeurilor din zona 2 Jimbolia

 Art. 3. ADID Timiș, va informa zilnic prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, despre măsurile aplicate și va lua măsurile legale care se impun, în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației și poluarea excesivă a mediului.

Art.4 Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vor monitoriza permanent și vor informa prefectul județului Timiș, în calitate de președinte al CJSU Timiș, dspre situația generată la nivelul zonei 2 Jimbolia”.

Ceea ce înseamnă că până când ADID va desemna, prin  licitație, un nou operator, primăriile vor gestiona situația deșeurilor, prin forțe proprii sau cu ajutorul unor firme de specialitate.

Reamintim că în luna august prefectul Eva-Georgeta Andreaș a cerut Autorității Naționale pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice să demareze un control la Firma Brai Cata. Prezent la ședință, Valentin Tudorică, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a afirmă că a fost informat de Autoritatea Națională pentru Reglementare de Servicii Comunitare de Utilități Publice că a fost ridicată suspendată licența de operarea a firmai Brai Cata pentru zona 2 din Timiș și suspendată pentru zonele 3 și 4.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*