Cultură

Festivalul Condeierilor Plugari, la Muzeul Satului

Festivalul Condeierilor Plugari, la Muzeul Satului

Consiliul Județean Timiș și Muzeul Satului Bănățean Timișoara vă invită la cea de-a XIII-a ediție a festivalului Condeierilor Plugari.

Festivitatea de deschidere va avea loc sâmbătă, de la ora 10.00, pentru ca de la ora 16.00, să se desfășoare un program etno-folcloric în localitatea Partoș.

Duminică, de la ora 10.00, invitații vor lua parte la slujba religioasă din incinta Muzeului Satului Bănățean. La ora 15.00, la Casa Condeierilor Plugari, se va păstra un moment de reculegere pentru condeierii veterani plecați dintre noi: Ion Vornic (Moș Râcu) din Vârciorova (Caraș-Severin) și Gheorghe Calbău, din Orțișoara (Timiș). Tot atunci, se va lansa suplimentul revistei In Memoriam Iosif Cireşan-Loga (la 10 ani de la dispariție), Maria Tudor și Ion Vornic. În aceeași locație, la ora 16.00, este programată o șezătoare populară, în cadrul căreia participanții vor susține un program artistic, cu muzică și poezie. Se vor lansa cărți, precum și revista Vatra Căraşului, publicație a condeierilor plugari.

La eveniment participă condeieri plugari din Banat, creatori și rapsozi populari din nouă județe ale țării, dar și din Cernăuți și Banatul Sârbesc.

Invitați speciali sunt soliștii Lia Lungu, Maria Garas, Ion Bosioc, Marius Matei, Maria Colgia și rapsodul popular Iosif Puschiţă. Moderatorul festivalului este etnologul Dan Liuţ, iar organizatorul proiectului, dr. Maria Mândroane.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*