Cultură

Muzeul Banatului anunţă descoperiri arheologice importante la Dudeștii Vechi

Muzeul Banatului anunţă descoperiri arheologice importante la Dudeștii Vechi

Două structuri arheologice masive formate din depuneri succesive de material arheologic și straturi de cenușă consistentă au fost identificate în urma săpăturilor efectuate la Dudeștii Vechi.

În perioada 22 iulie-31 august s-a desfășurat campania de cercetare arheologică internațională din punctul Dudeștii Vechi – Movila lui Deciov. Proiectul este realizat de Muzeul Național al Banatului alături de Universitatea Eberhardt Karls din Tubingen, Germania.

Săpăturile la situl Movila lui Deciov au fost reluate de MNaB în anul 2000, de către arheologul Ciobotaru Dan, împreună cu un colectiv de specialiști din Canada. Cu această ocazie au fost realizate primele prospecțiuni magnetometrice din zonă. La campania de săpături din acest an a participat și un grup de 18 studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universității din Tubingen, condus de Prof. Dr. Raiko Krauss.

Printre artefactele descoperite se regăsesc vase ceramice decorate cu motive specifice primei culturi de crescători de animale și agricultori care pătrund în Câmpia bănățeană, în mileniul al VI –lea î.Hr. Acești agricultori timpurii introduc tehnologia arderii lutului și ceramicii, construiesc case din lemn și lut, folosesc unelte din os și piatră cioplită și șlefuită. Fragmentele de statuete din lut relevă existența unui ansamblu de credințe și mituri viabile de-a lungul mai multor secole. Ritualuri casnice sunt dezvăluite și prin descoperirea unor fragmente de văscioare utilizate la fumigații și iluminat.

Cercetările vor continua pe parcursul anului viitor cu dezvelirea celui mai vechi nivel de locuire din așezare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*