Life-style

The European Everything, instalație și performance în jurul Castelului Huniade

The European Everything, instalație și performance în jurul Castelului Huniade

Timp de cinci zile (27.08 – 31.08), artistul și arhitectul Joar Nango, stabilit în Tromsø (Norvegia) va ocupa, în colaborare cu fierarul orădean Lajos Gabor, un spațiu lângă Castelul Huniade din centrul Timișoarei.

Acolo vor continua proiectul The European Everything, început în cadrul expoziției Documenta 14 din Atena și Kassel (2017), și vor crea împreună obiecte casnice, bijuterii și sculpturi inspirate din tradițiile romilor și ale populației indigene Sámi, din nordul Scandinaviei. Gabor și Nango vor folosi unelte manuale simple pentru a crea obiecte folosind materiale precum cuprul, coarne de ren, piele și scoarță de copac.

Joar Nango este unul dintre artiștii invitați la Bienala Art Encounters de anul acesta.

Inspirat de tehnicile de supraviețuire, invențiile, ingeniozitatea și adaptabilitatea nomazilor, fie ei din Norvegia, Mongolia, România sau oriunde altundeva, Nango lucrează cu instalații adaptate contextului și publicații făcute de el însuși care explorează granițele dintre arhitectură, design și arte vizuale. Tematic vorbind, lucrările sale pornesc de la întrebări legate de identități indigene, deseori prin investigarea opozițiilor și a contradicțiilor din arhitectura contemporană. A lucrat în ultima vreme pe tema spațiului modern Sámi, cu ajutorul, printre altele, al unei serii de fanzine intitulate Sámi Huksendáidda: the FANzine, al proiectului de design numit Sámi Shelters și al unui proiect mixt muzical/vestimentar intitulat Land & Language. Este, de asemenea, membru fondator al colectivului de arhitectură FFB, care propune instalații temporare în contexte urbane. Trăiește și lucrează în Tromsø, Norvegia.

Joar Nango și Lajos Gabor vor fi prezenți începând de astăzi, marți, 27 august, în parcul din vecinătatea Castelului Huniade, între orele 11-18. Sâmbătă, 31 august, de la ora 18:00 sunteți așteptați cu toții la un tur al acestui proiect, o colecție de narațiuni bazate pe descoperirile făcute de cei doi de-a lungul acestor zile.

Ca parte integrantă a conceptului curatorial dezvoltat de Maria Lind și Anca Rujoiu pentru Bienala Art Encounters 2019, unele dintre lucrările de la ediția din acest an vor fi activate în lunile premergătoare deschiderii oficiale a expoziției care va avea loc vineri, 20 septembrie.

Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. La Bienala Art Encounters 2019 sunt invitați peste 60 de artiști de pe întreg globul, dintre care 22 produc lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara.

Bienala Art Encounters 2019 se desfășoară în periada 20 septembrie – 27 octombrie 2019

Organizator: Fundația Art Encounters

Eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Co-organizatori:

Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Fundația Interart Triade, Consiliul Județean Timiș

 Parteneri culturali și co-finanțatori: Asociația „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Partener strategic: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara

Partener al programului de mediere: Asociația Culturală Contrasens


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*