Social

Azi începe CODRU – festival non-profit pentru’mpădurit!

Azi începe CODRU – festival non-profit pentru’mpădurit!

E august. Vara e pe sfârșit, dar nu și distracția. Ai auzit de festivalul ăsta nou de la marginea Timișoarei. Cică e pentru protejarea naturii. Intri pe site și afli că banii pe care-i dai pe acces vor fi folosiți pentru a planta copaci. „Hm, interesant”. Apeși „Donează”.

Grijile le arunci în tomberonul de reciclabile, iei ghiozdanu-n spate și sari pe șaua bicicletei. Destinația finală o setezi la patru kilometri de Timișoara. La lizieră te întâmpină ritmuri din altă lume și voci din alte vremuri. Lăcustele îți arată drumul către pădure. Urmează-le. În timp ce-ți instalezi cortul, vântul adie printre arbuști, iar soarele ce apune e feliat de frunzele unui copac, spre toată câmpia. Gata. Este vremea. Hai la fest!

Iată tot ce trebuie să știi despre CODRU, aflat în 2019 la prima ediție:

Festivalul are loc pe durata a trei nopți și trei zile. De vineri, 23 august și până duminică noaptea, 25, pregătește-te pentru o experiență culturală, ecologistă, cât și de un chef ce va rezona cu stejarii.

Care-i scopul festivalului?

Pădurea Bistra e aflată între Timișoara și comunele Ghiroda, Moșnița Nouă și Bucovăț. Ea a suferit pagube în urma furtunii din septembrie 2017. Astfel, festivalul s-a născut din dorința naturală de a o conserva și revitaliza.

Cu ajutorul Asociației Pădurea Bistra și a multor oameni cu suflet bun, vor fi plantați minimum 6.000 de arbori, pentru susținerea și îmbogățirea arealului Pădurii Bistra. Scopul festivalui este de a atrage atenția asupra valorii reprezentate de pădure în viețile locuitorilor din jurul ei, dar mai ales protejarea și conservarea patrimoniului natural al zonei. Astfel, toate fondurile obținute în urma festivalului vor fi direcționate către această cauză. Plantarea se va face în toamnă.

În luna august se împlinesc 50 de ani de la Woodstock Festival, care prin mesajul lui de “PEACE, LOVE & MUSIC” a contribuit la schimbarea într-o lume mai bună. Așteaptă-te să auzi din nou, într-un context actual, cântecele care au condus revoluția contraculturală a anilor ‘60.

În afară de asta, prima ediție a festivalului presupune o experiență de neuitat pentru toate sufletele care vor participa. Cele cinci zone muzicale cu soiuri alese (world, rock, hip hop, muzică electronică, reggae, cât și ansambluri locale) vor fi înconjurate de activități artistice, precum film sau teatru, cât și de activități distractive, sportive și educative. Zona de copii va bucura zilele celor mici. În plus, o zonă de relaxare și vindecare va restabili ordinea în universurile interioare ale tuturor curioșilor!

Vor cânta Subcarpați, Zdob și Zdub, Laboratorium Pieśni (POL), Fără Zahăr, Timpuri Noi, Țapinarii, Corbu, Pământ şi alţii. Așteaptă-te la ce e mai divers dintre DJ-ii care pun tekno și psytrance, MC importanți de hip hop de prin zonă, cât și artiști de etno-fusion, unde rădăcinile se vor îmbina cu experimentul electronic într-o eufonie care face cinste naturii.

Cum ajung acolo?

Parcarea amenajată de organizatori va fi atât pentru mașini, cât și pentru biciclete. Primele vor avea la dispoziție 1.500 de spații. În afară de asta, din Timișoara poți opta pentru liniile de transport public M11, M29 sau M30, care te lasă la maximum 1,5 km de festival.

 Drumurile care te aduc la festival sunt atât din Ghiroda, cât și din Moșnița Veche sau Nouă, festivalul situându-se la limita dintre cele două comune. Accesul general și parcarea se află pe teritoriul administrat de Primăria Ghiroda.

Unde stau?

Zona de camping pe care ți-am pregătit-o va fi la umbra arbuștilor. Vei avea baloți de fân pe care să te-ntinzi, apă cu care să te împrospătezi, cât și distanța necesară față de zgomot și muzică, pentru a te odihni cum se cuvine. În rest, îți vom pregăti o hartă a pensiunilor din așezările apropiate.

Cum fac rost de acces?

Accesul se face în baza donației pe care o faci în scopul plantării. De 50 de lei, adaugi Pădurii Bistra 2 copaci, și poți avea acces fie vineri (23 august), fie sâmbătă (24). Cu 100 de lei ești un veritabil supererou eco. Adopți 4 copaci şi ai acces în ambele zile.

Duminica este o zi specială, așa că accesul va fi pentru toată lumea liber.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*