Utile

Cum să te îmbraci pe caniculă

Cum să te îmbraci pe caniculă

Căldură mare, mon cher! Răspunsul la clasică întrebare „eu cu ce mă îmbrac astăzi” devine şi mai dificil decât pe parcursul anului. Moda şi trendurile nu mai primează atunci când mercurul termometrelor depăşeşte 37 grade la umbră. Iată câteva sfaturi vestimentare ce îţi vor uşura misiunea.

Hainele din materiale sintetice sunt în topul recomandărilor pentru zilele de caniculă. Poliesterul, nylonul – singure sau în combinaţie cu alte fibre vă protejează pielea de efectele nedorite ale ultravioletelor în această perioadă. Deşi vara nu vrem să auzim de haine din lână sau denim, trebuie să ştiţi că aceste ţesături oferă cea mai mare protecţie împotriva ultravioletelor.

Ce să nu porţi în zilele caniculare?

Lasă deoparte în zilele toride  bijuteriile din plastic, gablonţuri mari, accesorii metalice, ceasuri. Încearcă să porţi cât mai puţine articole vestimentare din bumbac (aceste fibre reţin umezeala cauzată de transpiraţie mai mult timp). De asemenea, nu purta pe caniculă piese vestimentare din materiale transparente (voal, dantelă, broderii). A se evita şi hainele în nuanţe deschise, pastelate.

Nu sunt recomandate de asemenea, hainele din pânză topită, in, mătase – deci hainele ce nu au o ţesătură densă. Cum îţi dai seama dacă hainele te protejează de efectele razelor ultraviolet? Cel mai simplu este să pui materialul la lumină. Dacă lumina transpare, cu siguranţă şi razele UVA, UVB vor trece prin ţesătură.

Culorile caniculei

Specialiştii recomandă ca în zilele caniculare să purtaţi haine din materialele dense şi colorate. Culorile recomandate: bleumarin, olive, gri petrol, non culoarea negru, tonuri de maro, dar şi culori electrice: roşu, albastru, galben, verde, fucsia.

Ce accesorii?

Principalele accesorii ar trebui să fie o sticlă de apă plată şi o pălărie din paie. De asemenea, sunt foarte importanţi ochelarii de soare (atenţie, alegeţi unii cu lentilele de calitate care asigură protectţie 100% împotriva razelor ultraviolete.

Ce croieli?

Nu alegeţi haine mulate. Sunt de preferat hainele lejere. Chiar dacă suprapunerile de haine sunt în tendinţe, este de preferat să mergeţi pe haine cât mai simple. Pentru doamne: o rochie lungă, cu mâneci, iar pentru domni: cămaşă şi pantaloni lungi.

Haine cu factor de protectţie anti-ultraviolete (UPF)

În ţările cu temperaturi ridicate pe o perioadă lungă a anului există o ofertă destul de interesantă în ceea ce priveşte hainele ce oferă protecţie împotriva radiaţiilor solare. Poţi citi pe etichete care este gradul de protecţie UPF (15, 30, 50 sau 100). Aceste haine pot fi comandate şi de pe internet şi sunt recomandate celor care au intoleranţe la soare, celor care petrec mult timp în aer liber, sportivilor, cicliştilor, alpiniştilor, înotătorilor.  Singurul impediment este în acest moment preţul ridicat.

Sursa: csid.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*