Turism

Comisarii OPC, îngroziţi de condiţiile găsite la restaurantele de pe litoral

Comisarii OPC, îngroziţi de condiţiile găsite la restaurantele de pe litoral

O problemă foarte gravă iese la iveală după unul dintre cele mai aglomerate weekenduri pe litoral. Cele mai frumoase restaurante pot ascunde focare de infecţii în bucătării. Într-o singură săptămână, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi de peste 700 de mii de lei. La mare, este foarte important să ştim cum alegem resturantul unde mâncăm.

Afară, sub ochii turiştilor, multe dintre restaurantele de pe litoral arată spectaculos. Nimeni nu ştie însă ce se întâmplă în bucătăriile din spate. Comisarii Protecţiei Consumatorilor au găsit adevărate focare de infecţie. Kilograme întregi de carne stricată urmau să ajungă în farfuriile oamenilor.

La mare, este extrem de important de unde alegem să ne cumpărăm mâncarea. Pe falezele din staţiuni, sunt pericole la tot pasul. Încă mai găsim administratori de afaceri care-şi lasă mâncarea toată ziua în soare. Este recomandat să alegem restaurantele cele mai aglomerate. Mulţimea de clienţi este un semn că mâncarea este bună. Unii turişti recunosc că se ghidează după preţuri şi mănâncă unde e mai ieftin. Alţii, după aspectul teraselor. Sunt greşeli care îi pot trimite direct în spital.

Horia Constantinescu, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa: Oamenii să evite mâncarea din dughene, iar de acolo să achiziţioneze eventual popcorn sau hamsii prăjite. Nu putem face ciorbe într-o rulotă, nu poate fi laborator de patiserie autorizat într-o rulotă.

Ca să evităm afecţiunile alimentare grave, bucătarii profesionişti au câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont.

Maria Dumitru, bucătăreasă: Legumele să fie mai fresh, nu să aibă o culoare mai închisă decât de obicei. La carne, trebuie să fie mai puţin condimentată. Carnea să fie un pic mai roşiatică. Dacă va fi de o culoare spre un roşu închis, vineţit practic, nu este o carne proaspătă.

Într-o singură săptămână, aproape 200 de unităţi de alimentaţie publică, de cazare şi de comercializare a produselor au fost verificate. Amenzile au depăşit 700 de mii de lei, iar 21 de operatori economici au fost obligaţi să îşi oprească activitatea.

Sursa: observator.tv

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*