Cultură

O singură națiune, un million de voci, căderea unui imperiu, la Revoluții prin film

O singură națiune, un million de voci, căderea unui imperiu, la Revoluții prin film

Central European Film Festival Timișoara  și  Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii continuă seria de proiecții din cadrul programului Xtensii – Revoluții prin film cu documentarul The Singing Revolution/Revoluția cântată, creat de americanii James Tusty și Maureen Castle Tusty . Acesta va fi proiectat joi, 25 iulie, ora 20:00, pe terasa Bastionului Theresia (str. Martin Luther 4, aripa B1, et. 1) unde vom viziona și vom dezbate istoria recentă cu invitatul nostru, prof. univ. dr. Radu Carp. Intrarea la eveniment este liberă.

The Singing Revolution/Revoluția cântată este povestea sutelor de mii de estonieni care s-au adunat în stradă între 1987 și 1981 în încercarea de a pune capăt deceniilor de ocupație sovietică prin cântece patriotice interzise și discursuri vehemente la adresa conducerii. În timp ce în alte țări mișcările împotriva comunismului s-au sfârșit cu vărsare de sânge, în Estonia cântecele au fost adevărate ancore ale libertății, aceasta fiind câștigată fără pierderi de vieți omenești. The Singing Revolution/Revoluția cântată este o istorisire plină de inspirație a renașterii dramatice a unei națiuni, a dorinței de libertate și a determinării în cucerirea acesteia.

„The Singing Revolution/Revoluția cântată este primul film care relatează aceste fapte istorice vitale ce nu au trecut dincolo de granițele Estoniei. Am simțit că e timpul ca restul lumii să afle despre evenimentele surprinzătoare care au avut loc aici.” (Regizorul filmului, James Tusty)

„Înălțător! Captivant! O creație cinematografică despre cum emoțiile devin cântece, cântecele devin vocea unei națiuni, iar vocea devine acțiune! ” (Robert Abele, L.A. Times)

Despre Radu Carp

Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are un masterat în studii europene și relații internaționale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (1996) și este doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” (2002). Are numeroase colaborări și stagii de predare la universități prestigioase și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii. A publicat 15 volume, atât de autor, cât și colective. Ultimele cărţi publicate: Politograma: Incursiuni în vocabularul democraţiei (2015), Dreptul public: perspectiva comparată şi analiza politică – o intersecţie necesară (2015), Calea europeană a Republicii Moldova (2016). A mai publicat articole și capitole în volume colective în Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.

Programul Xtensii al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara.

Proiectul este realizat de Asociația Eurofest în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2019.

Central European Film Festival va avea loc în perioada 28 august-1 septembrie 2019, în mai multe spații din Timișoara.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*