Cultură

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș dă startul celui mai mare proiect de voluntariat din Europa

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș dă startul celui mai mare proiect de voluntariat din Europa

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), ce are ca scop elaborarea, organizarea și finanțarea activității de tineret proprii sau în parteneriat cu diverse entități la nivelul județului Timiș, dar și în Europa, derulează, în perioada iulie – septembrie, cel mai ambițios proiect de voluntariat de pe întreg continentul (din punct de vederea al numărului de voluntari).

FITT își propune, astfel, crearea a cinci noi centre de tineret în cartierele orașului Timișoara, realizate exclusiv de tineri români și internaționali.
Youth Centres UP este un proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate, implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, prin care 100 de voluntari internaționali și 25 de voluntari români se vor afla în comunitatea locală în perioada 11 iulie – 03 septembrie.

În tot acest timp, aceștia se vor implica în activități de solidaritate, alături de timișoreni, pentru a amenaja și a transforma cele 5 centrale termice neutilizate în centre de tineret urbane. Acestea se vor afla în diferite puncte ale Timișoarei: Cartier Lipovei, Cartier Iosefin (Aleea Poeniței nr.2), Cartier Calea Șagului (Strada Gavril Musicescu), Cartier Aradului Vest (Strada Dej 4),Cartier Soarelui (Strada Martir Nicoară Elena. Nr. 5).

Proiectul se va desfășura în două etape, începând cu renovarea a 3 centre (Cartier Soarelui, Cartier Lipovei, Cartier Iosefin), de către 65 de voluntari, urmând ca începând cu data de 25 iulie să sosească în Timișoara și ultimii voluntari selectați pentru a amenaja și centrele rămase. Pentru că proiectul se adresează comunităților din cartierele timișorene, tinerii internaționali vor desfășura sesiuni de consultare ale persoanelor ce locuiesc în zonele menționate, astfel încât activitățile ce vor avea loc în acestea să fie adaptate nevoilor și dorințelor comunității.

Fiind un proiect de solidaritate, implicarea comunității locale reprezintă una dintre componentele esențiale. Astfel, pe lângă tinerii ce vor organiza și vor planifica procesul de amenajare a spațiilor, timișorenii se pot alătura în orice moment pentru a oferi sprijin. Totodată, dotarea și echiparea centrelor de tineret cu elemente de mobilier sau decorațiuni se va face prin intermediul susținerii și donațiilor din partea locuitorilor cartierului în care se află spațiul
Centrele de Tineret de cartier vor fi spații ale tuturor tinerilor, indiferent de identitate, preferințe, sex, religie sau alte deosebiri Proiectul își propune, astfel, să pună bazele unor spații de comunicare între tineri și comunitate, fiind astfel locul unde ei vin și (se) dezvoltă împreună. Ne propunem ca până la Ziua Internațională a Tineretului (12 August) 3 centre sa fie deja funcționale.
Pentru a fi informați cu privire la parcursul proiectului, puteți urmări pagina de Facebook a FITT Timișoara: https://www.facebook.com/fitt.timisoara și site-ul fundației: https://fitt.ro/am-dat-startul-celui-mai-mare-proiect-de- voluntariat-din-europa/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*