Economic

FNGCIMM: Programul Prima Casă, tot mai accesat de tinerii din Timiș

FNGCIMM: Programul Prima Casă, tot mai accesat de tinerii din Timiș

Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante.

Prima Casă 2019 este un program aflat foarte mult în atenția tinerelor familii, dornice să aibă propria locuință. Cu un real succes în fiecare an, programul Prima Casă se află în desfășurare din 2009. Principalul avantaj este reprezentat de avansul de bani, care în cazul Programului Prima Casă este cu mult mai mic decât în situația unui credit imobiliar.

Tinerii aflați la început de drum, care trebuie să dețină avansul minim, resimt cu mult mai puțin împovărător procentul de 5% din valoarea locuinței cum se întâmplă pentru Prima Casă, spre deosebire de 15% – 25% în cazul creditelor imobiliare obișnuite.

De la lansarea programului și până în prezent, peste 263 mii de solicitanți la nivel național s-au mutat în locuințe proprietate personală. Valoarea totală a finanțărilor este de 43, 7 miliarde lei, iar de garantare 21,5 miliarde lei. „Timp de zece ani Programul Prima Casă a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le șansă de a achiziționa o locuință. Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, că inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar”, a explicat Gheorghe Lăpădat, director general al FNGCIMM.

La nivel teritorial, numărul de solicitări pe programul Prima Casă este determinat de numărul de agenți economici activi, de gradul de dezvoltare al județului și de câștigul mediu net salarial.

Din statistici, în județul Timiș alegerea locuinței ține cont de trei criterii: locație, reputația dezvoltatorului și calitatea proiectului. Potrivit directorului general al Fondului Naţional De Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Gheorghe Lăpădat, în județul Timiș de la lansarea programului și până în prezent au fost acordate 13.924 de garanții cu o valoare de finanțare de 2,6 miliarde lei și valoare garantată 1, 3 miliade lei.“Programul Prima Casă și-a atins scopul social, respectiv implicarea statului în procesul de achiziție a unei locuințe. Solicitanții din Timiș au venit cu un aport de 12%, deși nivelul de garantare este de doar 5%. Activitatea fondului este determinate de două considerente structurale venite atât din zona bancară, cât și din zona IMM-urilor. Un obiectiv major pentru 2019 este de a concepe produse de garantare care să dinamizeze etapă de creditare și să ofere confortul partenerilor noștri bancari în acordarea finanțărilor atât pentru activitatea curentă, cât și pentru creditele de investiții”, a transmis Gheorghe Lăpădat, director general al FNGCIMM.

În regiunea vest, județul Timiș deține ponderea, respectiv 64%, fiind urmat de Arad 19%, Hunedoara 11% și Caraș- Severin 6%. Din punct de vedere al numărului camerelor din care e compus imobilul, spre exemplu la trei camere, media națională este de 30%, iar în Timiș avem 33%. Solicitanții din Timiș au preferat construcțiile noi. După anul de construcție la nivel național avem construite din 2007, în procent de 38%, iar în Timiș de 29%, după anul 2007 dacă  la nivel național procentul e de 62%, în Timiș este de 71%.

În cadrul programului s-au înscris 15 finanțatori. Polul anual de garantare pentru 2019 este de 2 miliarde lei, din care la zi este utilizat circa 35%.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*