Social

Se investesc 3 milioane de lei pentru prevenirea inundațiilor în Banat

Se investesc 3 milioane de lei pentru prevenirea inundațiilor în Banat

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) se află printre instituțiile care beneficiază de un buget suplimentar pentru investiții în lucrări de prevenire și apărare împotriva inundațiilor, de peste 3 milioane de lei. Scopul este acela de consolidare a digurilor și malurilor în punctele critice, precum și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor.

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, 27 iunie, o Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Fondurile vor fi folosite pentru realizarea în regim de urgență a mai multor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Este vorba de 7 lucrări de investiții pe care ABA Banat le va realiza din aceste fonduri în cursul acestui an, în bazinele hidrografice: Bârzava, Timiș, Sebeș, Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin. În aceste zone, în perioada menționată, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

„Pentru județul Timiș, fondurile vor fi direcționate către 3 lucrări de investiții:  Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava – amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare mal râu Timiș -aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna și pârâu Potoc la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Aceste lucrări, care se vor finaliza până în luna decembrie 2019 şi vor proteja locuitori din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș, Obreja, prin reducerea riscului de inundații.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*