Educație

UPT a promovat ia românească în Italia

UPT a promovat ia românească în Italia
Adora Beauty

Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei – 24 iunie – Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara în calitate de partener al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, a organizat, împreună cu Asociația AlternativED, evenimentul „Portul tradițional românesc”, dedicat copiilor români cu vârsta între 6-12 ani din Italia, regiunea Veneto.

În cadrul evenimentului, care a avut loc luni, 24 iunie 2019, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, președinta asociației AlternativED a prezentat, într-o variantă interactivă, basmul Zâna Zorilor, unul dintre cele mai frumoase basme ale copilăriei, scris de Ioan Slavici. Copiilor li s-au prezentat istoria și semnificația iei românești precum și caracteristicile, pe regiuni, ale portului tradițional românesc. Suportul documentar a fost oferit de doamna Silvia-Floarea Toth, deținătoarea colecției private Silvia-Floarea Toth.

Partea de prezentare a fost însoțită de un atelier creativ realizat de lect.dr.arh. Cristina Maria Povian, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT. Atelierul creativ a cuprins și un concurs de creație în care copiii au decorat, având la bază un șablon reprezentând o siluetă masculină și una feminină, două personaje de basm în costume populare tradiționale, pentru a putea fi folosite în ilustrarea unei cărți de povești românești.

La eveniment au fost prezenți 50 de copii, iar 35 dintre ei au participat și la atelierul creativ. La finalul activității, cele mai bune lucrări au fost premiate cu obiecte tradiționale românești: ceramică de Horezu, traistă tradițională, podoade tradiționale etc. Marele premiu a constat într-o ie tradițională românească – produs de artizanat.

În componența juriului, alături de directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, prof.dr. Grigore Arbore Popescu, istoricul de artă Cristina Cojocaru, istoricul Dragoș Ungureanu, restauratorul Gabriel Țurcanu, președinta asociației, Camelia Popescu, arhitecta Cristina Maria Povian, a intrat și o tânără artistă româncă de doar 9 ani, Ema Lepădatu, din București.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*