Cultură

Final de stagiune la Teatrul Maghiar din Timișoara

Final de stagiune la Teatrul Maghiar din Timișoara

Prin întâlnirea cu cel mai fidel public și mass-media după spectacolul Lacul Lebedelor Revăzut, Teatrul Maghiar a încheiat stagiunea 2018/2019 și i-a premiat pe cei mai valoroși artiști.

Abonații Kult-card și ziariștii români și maghiari au avut posibilitatea de a vota cea mai bună actriță, cel mai bun actor și cel mai bun spectacol al stagiunii, iar laureații sunt: Cea mai bună actriță – Csábi Anna, Cel mai bun actor: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Kocsárdi Levente, Cel mai bun spectacol al stagiunii – „Lacul lebedelor revăzut” (R. Kokan Mladenovic) și „La comun” (R. Radu-Alexandru Nica).

Diploma Teatrului pentru cei mai activi spectatori din această stagiune le-a fost oferită lui Tóthpál Tünde și Ioan Rădulescu, care la vârsta de doar nouă ani stabilește un nou record printre spectatorii fideli de la Teatrul Maghiar Timișoara.

Trupa Teatrului și-a votat favoriții din acest an – actorii Lőrincz Rita și Balázs Attila, iar din departamentul tehnic a fost votat ca cel mai harnic coleg Gidó Zoltán, light designer.

Stagiunea 2018/2019 se numără printre cele mai bogate din istoria recentă a teatrului, fiind realizate opt premiere: LACUL LEBEDELOR REVĂZUT, regia: Kokan Mladenović, HENRIC AL IV-LEA , director de scenă: Victor Ioan Frunză, HEDDA GABLER, regia: Tom Dugdale,  LA COMUN, regia: Radu-Alexandru Nica, BURUNDANGA, SAU MASCA, BASCII ȘI MARFA, regia: Csábi Anna, DEPRAVARE, regia: Mátyás Zsolt Imre, URSULEȚUL WINNIE PUH, regia: Kedves Emőke, MICĂ NEÎNȚELEGERE COSMICĂ, regia: Csábi Anna. Din spectacolele vechi, au fost reluate 10 producții: „Shakespeare, Sonnet 66”, „Buzunarul cu pâine”, „Rabenthal”, „Dansând în noapte”, „Crăiasa Zăpezii”, „Wiener Walzer”, „EXIT”, „Avalanșa”, „Zi-i!”, „Răsturnare”. Spectacolele teatrului au participat la zece festivaluri naționale și internaționale, înregistrând multe alte deplasări, cu un total de 125 de reprezentații. Numărul spectacolelor invitate, produse de alte teatre, a fost de 11.

Ca inițiative noi, în 22 septembrie a fost organizată pentru prima dată evenimentul Noapte Albă la Teatru – ocazie pentru public să viziteze culisele și atelierele Teatrului Maghiar și să îi cunoască personal pe angajați. În colaborare cu Teatrul German de Stat Timișoara a fost realizat primul Showcase Timișoara, cu prezentarea a trei producții recente pentru criticii invitați. Scriitorul Forgách András a participat la premiera spectacolului „Mică neînțelegere cosmică”, iar autorul Matei Vișniec a fost invitat la o discuție cu publicul și realizatorii spectacolului „Buzunarul cu pâine”. A douăsprezecea ediție a Festivalului Euroregional TESZT, organizat de teatrul Maghiar, a inclus nouă spectacole din șapte țări, atelere de scriere și actorie, precum și o expoziție.

În perioada verii sunt prevăzute deplasări la Požarevac, Călugăreni, Gyula. Următorul spectacol va fi o coproducție internațională, realizată prin programul european Creative Europe – „Someone from Home”. Premierele vor fi: la Linz în 27 iulie, la Timișoara în 30 august, la Sofia în 15 septembrie și la Novi Sad în 18 septembrie 2019. Din partea Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara din distribuție fac parte Simó Emese și Mátyás Zsolt Imre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*