Politic

Deputat PMP Timis: “Campania electorală a trecut, dar nu uitați că PROBLEMELE rămân!”

Deputat PMP Timis: “Campania electorală a trecut, dar nu uitați că PROBLEMELE rămân!”

Furtunile și vijeliile din ultima vreme au afectat din plin aproape toată țara și au scos la iveală vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire și protecție a populației în cazul unor calamități și dezastre naturale. În confomitate cu Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, republicată, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să aibă asigurari ale acestora.

În ciuda dezastrelor provocate de furtuna din zona de vest a țării, cei care au locuințele avariate în urma furtunii  nu vor avea parte de despăgubiri chiar dacă au polițe de asigurare obligatorie a locuinței. În România potrivit statisticilor PAID (polul de asigurare împotriva dezastrelor naturale) ne arată că la sfârșitul lunii august 2017 erau asigurate doar 1,65 de milioane de locuințe, în condițiile în care conform Institutului Național de Statistică în prezent România are în total 8,92 milioane de locuințe, din care doar 18,5% din total sunt asigurate.În județul Timiș  gradul de cuprindere a asigurărilor facultative de locuințe este de maximum 20%, față de 28,63% cât este gradul de cuprindere al polițelor obligatorii, care nu despăgubesc deloc astfel de evenimente, fiind asigurate obligatoriu un număr de 84.431 de locuințe.

​“Am depus încă de anul trecut o propunere legislativă (Plx.261/2018), în scopul modificării art.2  lit. b) din Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor,  astfel încât polița PAD  care în prezent acoperă doar cutremurul, inundația și alunecarea de teren, să acopere și incendiile, și acoperișurile luate de vânt, precum și reparațiile mașinilor lovite de copacii căzuți- pagube materiale produse de furtunăAm constatat faptul că majoritatea parlamentară consideră a nu fi importantă această temă, altfel nu-mi explic de ce  această propunere legislativă care din iunie 2018 a primit și avizul favorabil al Guvernului Dăncilă, așteaptă de un an de zile să fie discutată în comisia de specialitate, și anume în  Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare. Nepăsare sau lipsă de interes ?

Campania electorală a trecut domnilor parlamentari PSD-ALDE, dar nu uitați că problemele rămân! Absența oricăror măsuri de sprijin din partea coaliției PSD-ALDE, demonstrează că România este sub „cod roșu” a incapacității de a gestiona și soluționa rapid astfel de crize. Pe această cale trag un semnal de alarmă și solicit public reprezentanților Guvernului României să se deplaseze de îndată în localitățile afectate pentru a vedea la fața locului consecințele inundațiilor și să dispună de urgență măsuri de sprijin pentru familiile care au fost grav afectate de inundații!

Pentru mine prioritar este și va fi doar interesul cetățeanului, și de aceea voi continua prin prerogativele legislative pe care mi le conferă funcția de Deputat ales în Parlamentul României să mă implic în rezolvarea tuturor problemelor și situațiilor cu care se confruntă cetățenii care m-au mandatat să îi reprezint în Parlamentul României”, a transmis deputatul Cornel Sămărtinean, președinte PMP Timiș. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*