Social

Biserica ortodoxă din Iosefin, iluminată artistic în timpul nopţii

Biserica ortodoxă din Iosefin, iluminată artistic în timpul nopţii

Începând cu luna iunie a anului trecut, atât turnul clopotniță, cât și biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” au trecut prin complexe lucrări de renovare efectuate mai ales la acoperiș. În acest sens a fost desfăcută vechea învelitoare de tablă zincată, reparată structura de lemn și înlocuită întreaga astereală afectată de ciupercă. După acțiunea de acoperire a bisericii și a turnului clopotniță cu tablă de cupru, a fost refăcut întregul sistem pluvial. Totodată, au fost executate lucrări de tencuială și de zugrăvire cu vopsea lavabilă, montându-se și un nou paratrăsnet pe turnul clopotniță. Nu în ultimul rând s-a montat sistemul de iluminat artistic al lăcașului de cult, relatează mitropolia-banatului.ro.

Inspirată de interiorul celebrei Sfânta Sofia din Constantinopol, biserica Parohiei Timișoara-Iosefin este una dintre bijuteriile arhitecturale și de artă eclesială din salba de biserici bănățene, ce îmbină stilul tradițional mănăstiresc cu elemente de tehnică modernă, cu clopotniță aparte, în profil de piramidă trunchiată, cu contraforturi și balcoane evazate. Slujba de sfintire a locului si de punere a pietrei de temelie a fost oficiată la data de 8 septembrie 1931 de episcopul Aradului, dr. Grigorie Comsa, asistat de arhim. Policarp Morusca, dr. Vasile Lăzărescu, preotul paroh Ioan Imbroane, protopopi şi preoţi. În decursul vremii au fost efectuate și binecuvântate diverse lucrări de restaurare: 21 decembrie 1958, 7 septembrie 1986, 11 septembrie 2011.

Duminică, Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a participat la Sfânta Liturghie, oficită de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele paroh Ionel Popescu.

Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul slujitor, a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare, efectuate în ultimul timp la lăcașul de cult. În semn de gratitudine, Mitropolitul Banatului a acordat acte de cinstire binefăcătorilor și ostenitorilor care au contribuit la renovarea bisericii.

Sursa: Mitropolia Banatului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*