Social

Case şi gospodării sub ape după ce Bega s-a revărsat. Pompierii au evacuat oameni şi animale

Case şi gospodării sub ape după ce Bega s-a revărsat. Pompierii au evacuat oameni şi animale

În contextul fenomenelor meteo periculoase și a avertizărilor hidrologice Cod Portocaliu, respectiv Cod Roșu în bazinul hidrografic Bega, potrivit cărora s-au înregistrat creșteri importante de debite și niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, de joi, începând cu ora 08:00 până vineri, la ora 05:00, ISU Timiș a intervenit pentru evacuarea apei din case, curți și gospodării în următoarele localități:

➡în localitatea Lăpușnic, unde în urma scurgerilor de pe versanți au fost inundate 25 de gospodării și 5 locuințe;

➡ în localitatea Făget, în urma precipitațiilor au fost inundate 11 gospodării;

➡ în localitatea Remetea Luncă, în urma scurgerilor de pe versanți au fost inundate 2 gospodării;

➡ în localitatea Ierșnic, în urma scurgerilor de pe versanți a fost inundată o gospodărie și a fost salvată o persoană;

➡ în localitatea Deta, în urma ploilor abundente au fost inundate o curte și o grădină;

➡ în localitatea Bodo (comuna Balinț), în urma precipitațiilor au fost inundate drumul DJ609B și o gospodărie. În această localitatea pompierii au salvat 65 de păsări;

➡ în localitatea Lugoj, s-a intervenit la 2 gospodării inundate;

➡ în localitatea Ohaba Lungă, în urma precipitațiilor abundente au fost inundate 9 gospodării, pompierii militari evacuând 9 persoane. De asemenea, drumul DJ 609, care face legătura între localitățile Ohaba Lungă și Ohaba Română, a fost închis circulației rutiere începând cu ora 21:00 până la repararea acestuia. Circulația se poate efectua pe o rută alternativă, prin județul Arad.

➡ în localitatea Begheiu Mic (oraș Făget), în urma precipitațiilor au fost inundate 2 case;

➡ în localitatea Dumbrava, au fost inundate 3 gospodării;

➡ în localitatea Jupanești (oraș Făget), a fost inundată o curte;

➡ în localitatea Colonia Mică (oraș Făget), a fost inundată o gospodărie;

De asemenea, în cursul acestei dimineți se intervine cu o motopompă de mare capacitate în localitatea Babșa, comuna Belinț, unde în urma precipitațiilor au fost inundate (și există un risc permanent de pericol) două gospodării și un drum comunal. A fost construit și un dig de aproximativ 100 m lungime și înalt de 50 cm, pentru protecție. Și în localitatea Făget, se intervine pe str. Stadionului unde au fost inundate 4 gospodării și un trotuar.

De asemenea, în comuna Balinț sunt mobilizate mai multe forțe cu mai multe autospeciale de intervenție, motopompe și bărci, inclusiv Grupa Operativă din cadrul ISU Timiș,  pentru monitorizarea situației și pentru a interveni în orice situație de urgență. Aici pompierii militari au intervenit la 35 de case și 15 anexe inundate și au evacuat o persoană și trei porci.

„În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112. Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase de la nivelul județului Timiș este permanent monitorizată prin Grupa Operativă care își desfășoară activitatea în localitatea Balinț și de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor care își desfășoară activitatea la sediul ISU Timiș”, au transmis, vineri, reprezentanţii ISU Timiş.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*