Social

Timișorenii, invitaţi să descopere poveștile apei

Timișorenii, invitaţi să descopere poveștile apei
Adora Beauty

Aquatim deschide în 1 iunie și 6 iulie porțile vechilor stații de tratare din Timișoara și, totodată, robinetul cu… povești. Toți cei pasionați de arhitectură sau interesați de istoria orașului sunt invitați, așadar, sâmbăta aceasta să descopere povestea Uzinei de Apă nr. 1 din Ciarda Roșie iar, în luna iulie, pe cea a Uzinei de Apă Industrială din cartierul Crișan.

Turele de vizitare ale stațiilor vechi de tratare durează circa 45 de minute, intrările se fac la orele 11:30, 12:30 și 13:30. Accesul publiculu este gratuit, este permisă fotografierea, iar vizitatorii vor fi însoțiți de ghizi. Turele sunt recomandate adulților și tinerilor peste 16 ani, iar participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0256 201 370 (de luni până vineri, între orele 8 și 15), sau pe adresa de e-mail aquapic@aquademica.ro.

Acțiunile completează tabloul preocupărilor Aquatim pentru includerea acestor frumoase clădiri de patrimoniul industrial în spațiul comunității. Uzină de Apă Industrială a intrat de curând în Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, sub egida UNESCO, iar vechea Uzină de apă nr. 1 va deveni, în viitor, un Muzeu al Apei.

Uzina de apă industrială a fost acceptată oficial în rețeaua Global Network of Water Museums (WAMU-Net), ce reunește organizații din toată lumea, prin preocuparea lor comună de a evidența importanța istorică și culturală a apei pentru omenire, precum și de a conștientiza publicul larg asupra prețuirii acestei resurse, esențiale vieții. Rețeaua WAMU-Net, înființată în anul 2017, a fost integrată în anul 2018 de UNESCO Programului Hidrologic Internațional, ca fiind o inițiativăî asociată acestuia. Din rețea fac parte peste 50 de muzee din toată lumea, care au în total peste 5 milioane de vizitatori pe an.

Planurile pentru Uzină de apă nr. 1 includ transformarea acesteia în Muzeul Apei, un loc dedicat prezentării istoriei alimentării cu apă Banatului, ce va găzdui de asemenea, manifestări culturale și artistice. Muzeul Apei va aduce un plus de valoare Timișoarei, Capitală europeană a culturii în anul 2021.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*