Cultură

Dirijorul care a fondat Opera din Timişoara, omagiat. A fost închis la Auschwitz şi a făcut orchestrații pentru Placido Domingo

Dirijorul care a fondat Opera din Timişoara, omagiat. A fost închis la Auschwitz şi a făcut orchestrații pentru Placido Domingo

Maestrul Ladislau Rooth, fondator al Operei Naționale Române din Timișoara, care împlinește anul acesta onorabila vârstă de 99 de ani, va fi omagiat de către instituție în data de 5 iunie, de la ora 18.00, înaintea începerii spectacolului de operetă „Liliacul” de Johann Strauss. Cu această ocazie deosebită, primarul Nicolae Robu îi va conferi Maestrului Ladislau Rooth titulatura de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara.

Ladislau Rooth s-a născut în 4 iulie 1920 la Satu-Mare. A studiat ca să devină dirijor la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. La Opera Română din Timişoara a debutat în anul 1947.

Adolescența și tinerețea petrecută la Oradea, oraș de care îl leagă cele mai frumoase amintiri, sunt brusc întrerupte în mai 1944, când alături de părinții săi, este închis la ghetoul din Oradea, de unde au fost transportați la Auschwitz, unde mama sa avea să fie transferată direct spre camerele de gazare, iar tatăl său la lagărele de muncă de la Melk și Ebensee din Austria. După eliberare, Ladislau Rooth și-a continuat studiile muzicale, absolvind Academia de muzică de la Budapesta. Reîntors în țară, se angajează în 1947 la Opera din Timișoara, pe poziția de corepetitor, urmând ca în anul 1948 să debuteze ca dirijor, la început în spectacolele de balet ale instituției, și mai apoi din anul 1949, dirijor al instituției, an în care Filarmonica „Banatul” din Timișoara îi interpretează, în premieră, două compoziții „Două dansuri românești”.

Începând cu anul 1953 este numit prim-dirijor al Operei Române din Timișoara, funcție care este deținută până în anul 1958. În această perioadă dirijează 737 de spectacole și compune „Divertimento pentru orchestră”, o uvertură pentru tineret și o pastorală pe teme de la munte.

Datorită perioadei comuniste potrivnice, se hotărăște să părăsească România pentru Israel, stabilindu-se în anul 1960 la Bat Yam, în apropiere de Tel Aviv. Se angajează în scurt timp, ca dirijor al Corului de cameră din Tel Aviv și colaborează cu Orchestra Simfonică Radio din Ierusalim, Corul și orchestra de estradă a Radioteleviziunii din Israel. Între anii 1965-1970 este dirijor al Corului „Tzadikov” din Jaffa. În aceiași perioadă a predat arta dirijatului la Academia de muzică și balet din Ierusalim. A dirijat spectacole la Opera din Tel Aviv: „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss, premiera israeliană a operei „Aida” de Giuseppe Verdi în anul 1972 și a colaborat cu Filarmonica israeliană din Tel Aviv și Orchestra „Scarlatti” din Napoli.

În anul 1970 este numit dirijor al ansamblului de folclorul izraelian „Anahnu Kan”, alcătuit din imigranți din Uniunea Sovietică.

Între anii 1967-1968, Ladislau Rooth a dirijat la Pretoria (Africa de Sud) și a colaborat cu Radioteleviziunea din Danemarca. În anul 1970 a dirijat o stagiune artistică la „Landestheater” din Salzburg, Austria.

A fost prim-dirijor al Operei din Mexico City timp de 11 ani, colaborând cu numeroși artiști de renume, amintindu-l aici pe tenorul Placido Domingo. Între anii 1985-1987 a colaborat, în calitate de dirijor în Statele Unite ale Americii.

În țară a colaborat, după căderea comunismului, cu Opera Națională Română din Timișoara, Opera din Brașov, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare etc.

De-a lungul anilor, Maestrul Ladislau Rooth a compus adaptări muzicale pentru spectacole de teatru și revistă și pentru albumele unor cântăreți de muzică ușoară. A făcut orchestrații pentru Placido Domingo și Barbara Streisand, orchestrații de muzică liturgică pentru Orchestra „Yuval” și multe altele.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*