Politic

Alegeri europarlamentare 2019 și referendum pe justiție. Ce și cum votăm duminică?

Alegeri europarlamentare 2019 și referendum pe justiție. Ce și cum votăm duminică?

Alegerile pentru Parlamentul European și pentru Referendumul privind justiția, convocat de preşedintele Klaus Iohannis, au loc în aceiași zi, duminică, 26 mai. Secțiile de votare se deschid la ora 7.00 și vor fi închise la ora 21.00.

În județul Timiș sunt 599 secții de votare, iar în Timișoara au fost organizate 207 astfel de secții.

Sunt așteptați la vot 625.645 alegatori din  județul Timiș, dintre care 278.396 sunt din Timișoara, fiind înscriși pe listele electorale permanente.

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă (inclusiv), au dreptul de a alege reprezentanţii României în Parlamentul European. Astfel, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Alegătorii votează în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.

La referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

  1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
  2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Pe actul de identitate se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*