Cultură

Programul complet al JazzTM. Cine urcă pe scenele festivalului

Programul complet al JazzTM. Cine urcă pe scenele festivalului

Se apropie cea de a șaptea ediție JazzTM, când  acordurile complexe și variate ale muzicii jazz vor răsuna din Piața Victoriei, Strada Dimitrie Cantemir, Strada Victor Vlad Delamarina, Strada Fără Nume și alte două spații speciale pentru jam session-uri.

Lista artiștilor care completează lineup-ul acestei ediții este următoarea:

Tongue FU feat. Anthony Joseph, Zena Edwards & Rachel Rose Reid

Ala.Ni

Ishamel Ensemble

Beats Remedy

Dumitrio

Dov Meraki

FrankieZ Experiment & Tereza Catarov

Groove Garden

Ineffable

Zimbru

Tongue FU feat. Anthony Joseph, Zena Edwards & Rachel Rose Reid

Tongue Fu este un experiment zgomotos în literatură vie, muzică și improvizație. Scriitorul, muzicianul și fondatorul, Chris Redmond, invită poeți extraordinari, comedianți, povestitori și rapperi să își asume riscuri.

Niciun spectacol nu este la fel și acest amestec de cuvinte, improvizații și muzică bine realizate le-a câștigat recunoașterea critică la festivalurile de muzică, poezie și literatură din Marea Britanie și din întreaga lume. Tongue Fu este o parte concert, o parte experiment, un spectacol energic și generos, de mare amploare.

Prezenți alături de Chris Redmond la această ediție JazzTM sunt:

Belle Ehresmann

Bellatrix este o cântăreață și compozitoare în plină ascensiune, care se întâmplă să fie de asemenea și fosta campioană mondială de beatboxing.

Anthony Joseph

Poet, romancier, muzician și lector descris ca fiind “liderul avangardei din Marea Britanie”. Lucrările și spectacolele sale ocupă un spațiu între suprarealism, jazz și ritmurile muzicii din Caraibe.

Zena Edwards

Crescută în Tottenham, Zena Edwards a devenit cunoscută ca una dintre cele mai unice voci de poezie de performanță din Londra.

Rachel Rose Reid

Ține tradiția orală proaspătă, creând o punte între storytelling și spoken word, de la festivaluri până la teatre și de la focuri de tabără la săli de concerte.

Ala.Ni

Născută la Londra, îsi trage inspirația de la unchiul ei, star de cabaret al anilor ’20 și ’30, pe nume Leslie “Hutch” Hutchinson. Ea își scrie propriile melodii în stilul standardelor pe care el le cânta. Albumul ei de debut, ”You & I”, reverberează prin același spirit: captează și transmite o iubire a muzicii din secolul al XX-lea, în timp ce insuflă acele sunete cu carismă și farmec potrivite pentru orice era.

Calitatea și stilul ei vocal ar putea fi definit ca un film noir unde Billie Holiday o întâlnește pe Edith Piaf, dar orice comparație ar fi superficială, pentru că ALA.NI este o cântăreață excentrică și eclectică, cu o poveste unică de spus.

Ishmael Ensemble

Ishmael Ensemble este un colectiv bazat în Bristol, condus de saxofonistul și producătorul Pete Cunningham.

În esență, înrădăcinat în jazz, perspectivele proiectului îmbină cultura club, muzica electronică și multe altele într-un amestec nesfârșit.

Beats Remedy

Beats Remedy este un colectiv format din dorința de a oglindi prezentul, folosindu-se de un vocabular provenit din jazz și hip-hop. Formula fixă de peste ani a permis dezvoltarea unui sunet propriu care este descoperit și solidificat prin improvizație.

Dumitrio

“Proverbe”, cel de-al doilea album al trio-ului, creează o ambianță fermecătoare cu influențe din folclorul românesc, susținute de compoziții narativ-intuitive și improvizații spontane. Liderul trupei și compozitorul George Dumitriu, îndrumă trio-ul spre noi direcții muzicale, cultivând elemente din folcorul românesc muzical și oral în repertoriul propriu.

Dov Meraki

Dov Meraki, o prezență mereu sensibilă şi surprinzătoare pe scena de jazz, prezintă compozițiile sale îmbrăcate în armonii și efecte sonore vibrante, în căutarea unor noi experiențe și senzații, folosind un limbaj specific muzicii improvizate.

FrankieZ Experiment & Tereza Catarov

FrankieZ Experiment & Tereza Catarov este un proiect care s-a născut în Groningen, Olanda, din dorința unor muzicieni, care au o viziune comună despre artă, de a transpune în sunete experiențele lor de viață.

Groove Garden

Groove Garden este un proiect de jazz-funk, inițiat de pianistul Sorin Zlat, ce reunește muzicieni experimentați cunoscuți pe scena jazz-ului românesc și international.

Stilurile pe care le abordează grupul sunt: gospel, funk, R&B, soul, fusion, repertoriul fiind format din piese reorchestrate de la artiști celebri precum: Gregory Porter, Earth Wind And Fire, Stevie Wonder, Lalah Hathaway, precum și compoziții proprii.

Ineffable

Trupa Ineffable s-a format în vara anului 2016, la început ca și trio, din trei elevi ai Liceului de Artă Miercurea Ciuc. În repertoriul trupei se regăsesc atât standarde de jazz, prelucrări cu influențe fusion, cât și piese proprii. În 2018 au câștigat premiul Best of Jazz in the Park la Concursul International Jazz in the Park.

Zimbru

Zimbru este o formație disco-punk din Cluj-Napoca compusă din Teodora Retegan, Paul Bucovesan, Andrei Bobiș și Oana Pop. Soundul trupei e un mix vibrant de sintetizatoare, chitări tăioase și percuție energică.

JAZZ™ se va desfăşura la Timişoara în perioada 5 – 7 Iulie 2019. Cea de-a șaptea ediție a festivalului se va desfășura în Piața Victoriei, Strada Dimitrie Cantemir, Strada Victor Vlad Delamarina, Strada Fără Nume și alte două spații speciale pentru jam session-uri.

Accesul la JAZZ™ este gratuit.

La cele 6 ediții de până acum, JAZZ™ a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, Anoushka Shankar,  Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, The Ruff Pack, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, BadBadNotGood, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get Down, Christian Scott aTunde Adjuah și Monty Alexander, Grgeory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW,  o parte dintre aceştia în premieră în România.

JAZZ™ este o co-producție a Primăriei Timișoara x PLAI.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*