Economic

Forța de muncă din Asia, soluția pentru angajatorii care nu au personal calificat

Forța de muncă din Asia, soluția pentru angajatorii care nu au personal calificat

CCIA Timiş și Centrul Bilateral de Afaceri România-Vietnam vin în sprijinul companiilor din județul Timiș care se confruntă cu lipsa de muncitori calificați.

Firma World Wide Work Company specializată în recrutarea de forță de muncă din Asia a prezentat aspecte referitoare la procesul de recrutare, organizarea selecției, întocmirea documentației, obținerea avizului de muncă, alte formalități specifice care vizează aducerea în România a lucrătorilor din Vietnam și Sri Lanka. “Așa cum știti de un an și jumătate firmele din Timiș se confruntă cu această problemă, cu nevoia forței de munca și preocuparile Camerei de Comerț, înca de 2 ani de zile, sunt în această direcție. Am organizat evenimente să atragem forța de muncă din alte județe, am organizat evenimente să sprijinim învățământul profesional dual, si acum, dacă tot mai exista aceasta nevoie am apelat și la atragerea fortei de munca si din alte tari din UE. Iata-ne astazi, pentru a treia oara cand organizam un eveniment cu firme din Asia“, a transmis Florica Chiriță, președinte executiv al CCIA Timiș.

Sunt două țări din Asia de Sud-Est. Vietnamul este o țară cu o populație de 100 de milioane, dintre care 54 de milioane forță de muncă activă, Sri Lanka are o populație tânără de 23 de milioane, cu 9 milioane forță de muncă activă. Sunt doua țări care au istorie. Vietnamul este o fosta țară comunistă, cum eram și noi înainte de 89, cu scoli tehnologice și școli de meserii. Sri Lanka este o fostă colonie britanică, unde oamenii știu foarte bine engleză, au fost educați în stilul britanic, și sunt două țări cu care România poate coopera pe aceasta zona a forței de muncă și unde poate plăti salarii pentru ca România nu e în situația țărilor din vest să poată plăti salarii mari pentru că altfel am fi necompetitivi pe piața europeană”,a precizat Mihai Tararache, directorul general al World Wide Work Company.

Potrivit acestuia, angajatorii au șansa de a-și selecta angajații fără să meargă într-una dintre cele două țări, firma intermediară venind în sprijinul acestora. “Angajatorii români nu dispun de timpul necesar pentru a merge în țara de origine de a selecta, de a testa angajații și avem și acea variantă de interviuri pe Skype. Am organizat multe astfel de interviuri, chiar și pe zona de construcții sau depozitare astfel încât să aiba contactul dirfect cu candidatul care aspira la un loc de muncă în România. Astfel totul se poate realiza într-un timp mult mai scurt. Angajatorul nu vine în țară de origine și astfel venim în întâmpinarea angajatorilor astfel încât într-o zi sau două facem interviul pe Skype și apoi procedăm la demararea procedurii de avizare muncă cu Oficiul pentru Imigrari și toată procedura pentru ca acei cetațeni străini să poata munci în România”, explică Mihai Tararache, directorul general al World Wide Work Company.

World Wide Work Company poate asigura categorii de muncitori din diverse domenii, printre care:  construcţii (zidar, tencuitor, zugrav, instalator, sudor, dulgher, electrician, maistru, fierar betonist, lucrător în construcţii);  hotelier şi ospitalitate (recepţioner, ospătar, personal curăţenie, menajeră, asistent medical, bucătar, cameristă); servicii (paznic, cosmetician, bonă, bucătar, şofer, mecanic);  industrie / comerţ (muncitor calificat, semi-calificat, necalificat).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*