Eveniment

Inundaţii în Timiş, în zona localităţii Nădrag

Inundaţii în Timiş, în zona localităţii Nădrag

În urma intrării în vigoare a avertizării hidrologice Cod Portocaliu de inundații, valabilă între orele 09:10 – 18:00, la nivelul județului Timiș pe râurile din bazinele hidrografice ale afluenți de dreapta a râului Timiș și Bega – bazin superior amonte de Făget se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de Inundație.

Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, începând cu ora 09:10, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor – etapa 1 (grupa operativă) la sediul ISU Timiș. De asemenea, au fost prealertate turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget și s-a dispus verificarea și pregătirea tehnicii de intervenție la inundații.

În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați la câteva situații punctuale în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți.

De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central.

În continuare se monitorizează situația din teren. Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Banat” al județului Timiş este pregătit să intervină pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităților locale.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a transmis, miercuri, că la orele prânzului, cele mai importante depășiri ale cotelor de apărare se înregistrează pe râul Sașa, afluent al râului Bega, la stația hidrometrică (s.h.) Poieni, unde cota este de 112 cm (CP + 12 cm), pe râul Nădag, afluent al Timișului, la  s.h. Nădrag, unde cota este de 14 cm (CI +14 cm) și pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 226 cm (F II + 76 cm), pe râul Sebeș, afluent al Timișului, la s.h.Turnu Ruieni unde cota este 334 (CI +14 cm), pe râul Rusca, afluent al Bistrei, la s.h. Voislova 238 (CI + 38 cm).

Se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Bega și afluenții săi Gladna și Hăuzeasca din județul Timiș și pe afluenții Timișului din județul Caraș-Severin: Goleț, Bistra. De asemenea, afluentul Bârzavei din județul Caraș-Severin, Valea Mare, are cota de atenție depășită.

Pe râurile amintite, la această oră tendința este de creștere, cu excepția râului Goleț care stagnează și râul Hăuzeasca care este în scădere.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă iar formaţiile de lucru, cât şi formaţia de intervenţie, sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*