Social

Ca în fiecare an, măicuțele de la Șag au vopsit ouă

Ca în fiecare an, măicuțele de la Șag au vopsit ouă

Măicuțele de la mănăstirea Șag-Timișeni din județul Timiș au vopsit ouăle care vor fi dăruite celor care vor participa la Liturghia Învierii.

După denia celor 12 Evanghelii de joi seara, măicuţele au pregătit biserica pentru prohodul Domnului care are loc în această după-amiază și  au pregătit ouăle pentru vopsit.

„În fiecare an, în Vinerea Mare, vopsim ouăle pe care le adunăm în cea mai mare parte de la găinile din gospodăria noastră. Întâi le fierbem în apă cu oţet, apoi le trecem prin vopsea. Noi folosim doar culori naturale. Cele mai multe ouă le înroşim, pentru că ne gândim la sângele Mântuitorului. Culoarea roşie o obţinem din coji de ceapă roşie sau din sfeclă roşie. Dacă vrem să obţinem culoarea portocalie, fierbem ouăle împreună cu coji de ceapă aurie, galbenul se scoate din şofran sau coajă de lămâie, verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau pătrunjel. Culoarea mov sau albastră se obţine din petale de violete, dar şi din sfecla roşie”, spune maica Ana, de la Mănăstirea Șag-Timișeni.

Cât sunt calde, ouăle trec prin mâinile măicuţelor, care le şterg cu puţin ulei pentru a străluci, apoi sunt aşezate în cofraje, sub formă de cruce, în iarba proaspătă din curtea mănăstirii, unde sunt sfinţite de preot.

După Sfânta Liturghie de duminică, fiecare creştin care participă la slujba mare primeşte câte un ou şi pască.

Sursa: Agepres

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*