Cultură

Teatrul Merlin, premiat la Chișinău

Teatrul Merlin, premiat la Chișinău

La a X-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță” din Chișinău, Republica Moldova, la care au participat actori din 22 de teatre de păpuși din România, Rusia, Ucraina, Belarus, Bulgaria şi Kazahstan, spectacolul Cartea cu Apolodor a Teatrului Pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol, iar managerul teatrului, Laurențiu Pleșa, Premiul pentru management cultural.

Cartea cu Apolodor de Gellu Naum este spectacolul pe care artiștii păpușari timișoreni îl vor prezenta în această perioadă a anului la încă două importante festivaluri de teatru: Festivalul Internațional de Animație „Gulliver”, la Galați, și Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia.

Cartea cu Apolodor este povestea căutării familiei și, implicit, a căutării de sine. Aventura pe care o încearcă Apolodor pe uscat, în aer și pe apă și care va deveni misiunea vieții sale începe din Târgul Moșilor până în Labrador, apoi continuă spre Polul Sud, nu înainte de a traversa câteva continente. Numărul încercărilor crește, micul tenor învață că oamenii sunt diferiți, învață că viața înseamnă suișuri și coborâșuri și, mai ales, învață că trebuie s-o ia mereu de la capăt, să nu renunțe. Odată cu sfârșitul aventurii simpaticului pinguin ni se dezvăluie și mesajul profund uman al spectacolului: „acasă” înseamnă acolo unde sunt prietenii, călătoria înseamnă întoarcere.

Abordarea regizorală este definită de o mare inventivitate, gândirea ludică a regizorului Toma Hogea, susținut de cei doi scenografi, Krisztina Nagy și Bajko Attila, propune un traseu artistic desăvârșit care reușește să transmită uimire, căldură, emoție, dragoste, totul învăluit în muzica ce creează ea însăși un tablou sonor, semnat Cari Tibor.

Spectacolul s-a jucat la Chișinău cu următoarea distribuție: Mădălina Ghițescu Petre, Mădălina Toderaș, Cristian Brătoiu, Laurențiu Pleșa, Marko Adzic, Victoria Rusu, Raul Lăzărescu, Radu Popescu, Ștefan Roman, Luana Uncruțiu, Raluca Grumăzescu, Robert Copoț. Adaptarea scenică și regia artistică îi aparține lui Toma Hogea, scenografia este semnată de Krisztina Nagy și Bajko Attila, muzica de Cari Tibor, coregrafia îi aparține Mădălinei Ghițescu Petre, iar light designul este creat de Gerhard Crăciun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*