Apelul lansat de Fundația Comunitară Timișoara pentru acordarea de finanțari prin programul „Fondul Științescu” a strâns 23 inițiative care urmăresc integrarea tehnologiei, inginerie, a artelor digitale și a matematicii în educația copiilor și tinerilor din Timiș. În primă fază, Fundația va sprijini financiar 12 proiecte, în ordinea punctajelor Comisiei de evaluare, aceasta fiind limita resurselor mobilizate până la data selecției de proiecte.
“Suntem onorați de interesul comunității pentru educația STE@M. Deși este un concept relativ nou în țara noastră, iar Fondul Științescu se află abia la cea de-a doua ediție în Timișoara, răspunsul profesorilor și a elevilor a fost deopotrivă copleșitor și încurajator. Copleșitor deoarece, din păcate, în momentul de față, putem asigura finanțarea doar pentru doar 12 proiecte și încurajator deoarece vom iniția o strângere de fonduri pentru încă 7 proiecte dintre cele înscrise, având în vedere că însumează peste 850 de copii în grupurile țintă. Suntem recunoscători partenerilor care au înțeles importanța susținerii educației în plan local și ne dăm silința să găsim resurse și pentru proiectele aflate pe lista de așteptare”, a spus Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara.
Cu finanțarea deja existentă, prin intermediul celor 12 proiecte, peste 3500 de copii și tineri se vor apropia de domeniile STE@M, sub îndrumarea a 65 de mentori de excepție. Activitățile vizează tehnici de învățare prin intermediul kit-urilor Lego Education, abordarea domeniului bioinformaticii și al biologiei sintetice, construirea de instrumente astronomice sau realizarea unui robot. Tot cu finanțare Științescu va fi inițiată o mișcare de educație interdisciplinară pentru sustenabilitate urbană și un spațiu de tip ”bibliotecă despre plastic”, alături de cea de-a doua ediție a Timisoara Science Festival, un eveniment de amploare, în aer liber, susținut și anul trecut de către Științescu. Copiii interesați de crearea jucăriilor interactive folosind tehnologie nouă de producție și mediul de dezvoltare Arduino vor învăța să folosească un scanner 3D, un laser CNC și o imprimantă 3D, iar cei preocupați de dezvoltare de experimente vor avea la dispoziție Ziua ScienceHub. Se va încerca de asemenea reconceptualizarea relației între Știință și Literatură, așa cum oamenii de știință și scriitori au evidențiat de-a lungul timpului și se vor stuida diverse metode de producere nepoluantă a energiei. Nu în ultimul rând, copiii vor înțelege cum pot prelungi durata de viață și cum pot micșora impactul pe care îl au deșeurile electronice asupra mediului înconjurător cu ajutorul reparațiilor de produse electronice și înlocuire de piese prin printare 3D.
Fondul Științescu Timișoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara împreună cu partenerii săi locali și în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Fondul este constituit din resurse financiare puse la dispoziția inițiatorilor de proiecte de către partenerii noștri locali: HAMILTON Central Europe, HELLA România și LASTING System.
Rezultatele primei ediții Științescu: