Educație

Medalie de aur la Geneva pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Medalie de aur la Geneva pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara a participat în aceste zile la cea de-a 47-a ediție a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva – Elveția 2019. Universitatea Politehnica Timișoara a obținut o medalie de aur și un Premiu Taiwan pentru invenția „Memorie portabilă flash de tip stick pe interfață Ethernet”, autori: Roland Szabo și Aurel Gontean, cadre didactice de la Facultatea de Electronică, Telecomunicatii și Tehnologii Informaționale a UPT.

Invenţia se referă la o memorie flash portabilă pe interfaţă Ethernet, destinată să mărească viteza de transfer la copierea fişierelor mici şi/sau să mărească distanţa de transfer. Memoria, conform invenţiei, cuprinde o mufă Ethernet de tip tată, montată pe o placă cu circuite imprimate având un controler Ethernet şi o memorie flash care primeşte semnalul de tact de la un cristal de cuarţ şi, opţional, un LED şi un comutator pentru protecţie la scriere, alimentate de un regulator de 3,3 V sau 5 V, alimentarea plăcii de la o sursă de tensiune electrică fiind realizată cu ajutorul unor mufe de alimentare, al unei baterii sau al unei bobine de alimentare fără fir. Această memorie portabilă flash de tip „stick” pe interfață Ethernet se poate implementa în sisteme deja existente. Se poate alimenta de la o sursă de tensiune, cum ar fi un transformator, o baterie sau de la USB.

Invenția prezintă următoarele avantaje: posibilitatea de a avea o memorie portabilă flash de tip „stick” cu viteză de scriere/citire mult mai mare (chiar și la fișiere multe și mici) decât celelalte soluții de memorii portabile flash de tip „stick” pe interfață USB; simplitate; compatibilitate cu sisteme de swich-uri și PC-uri deja existente.

Standul României a fost realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, Direcţia Inovare și Infrastructură CDI. La cea de a 47-a ediția a Salonului au participat aproximativ 800 de inventatori din 40 de țări, au fost prezentate peste 1000 de invenții, 30 dintre aceastea aparținând românilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*