Administrație

Primarii din Timiş semnalează probleme în alcătuirea bugetelor locale

Primarii din Timiş semnalează probleme în alcătuirea bugetelor locale

Comitetul de reprezentare și comunicare al Grupului de Reformă și Administrație Locală – GRAL Timiș s-a întâlnit pentru a discuta problemele legate de construcția bugetelor pe acest an.

Principala nemulțumire a primarilor este legată de întârzierea cu care sunt nevoiți să adopte bugetele locale care franează investițiile publice locale, dar și de cheltuielile suplimentare induse de ultimele modificări legislative. O problemă la fel de mare este și modul în care guvernul a transferat o serie de cheltuieli către administrațiile locale fără să asigure și surse de finanțare pentru acestea. Salariile asistenților sociali au fost trecute în sarcina primăriilor din județ iar în multe cazuri același lucru s-a întâmplat și cu cheltuielile salariale petru birourile de evidență a persoanelor. Primăriile vor fi acum nevoite să găsească fonduri de la alte capitole bugetare pentru a asigura plata acestor salarii.

Un alt punct care a stârnit nemulțumirea primarilor este OUG 114 care prevede creșterea salariilor în construcții. Practic toate firmele de construcții care au contracte cu primăriile vor cere creșteri ale sumelor din contracte pentru a acoperi creșterile salariale dictate de guvern.

 „În fiecare an ne lovim de aceleași probleme în alcătuirea bugetelor dar și mai grav este că de fiecare data apar probleme noi și parcă tot mai mari. Toate acestea sunt posibile deoarece la nivel național și județean, bugetele se fac fără a se ține cont de câteva criterii obiective. Practic totul este la mâna câtorva oameni care taie și spânzură în administrație. Primarii din GRAL, cer conducerii CJT în prima fază să organizeze consultări reale la alcătuirea bugetului. Este foarte important ca la nivel de județ să existe o serie de criterii clare și transparente după care să se construiască bugetul județean ca să nu mai fim în situația de a depinde de preferințele sau simpatiile unui președinte de Consiliu Județean, indiferent din ce partid face parte acesta”, spun primarii din Comitetul de reprezentare și coordonare.

Primarii din GRAL au decis să accepte invitația de a se întâlni duminică cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a-i transmite problemele pe care le-au întâlnit în alcătuirea bugetelor. În cadrul întâlnirii, primarii mai doresc să aducă în discuție problemele generate de adoptarea Codului Administrativ și al celui al Finanțelor Publice, precum și alte aspecte administrative cu care se confruntă în activitatea lor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*