Cultură

Xanax, cel mai citit roman românesc al momentului, se lansează oficial la Timișoara

Xanax, cel mai citit roman românesc al momentului, se lansează oficial la Timișoara

Volumul Xanax, semnat de jurnalistul Liviu Iancu, al cărui prim tiraj s-a epuizat în câteva zile de la lansare și despre care scriitorii Radu Paraschivescu și Florin Iaru au spus că este un un roman picaresc irezistibil, cu dialog spumos, foarte amuzant și ușor de citit, va fi lansat oficial la Timișoara, în prezența autorului, joi, la ora 18:00, la librăria Humanitas. Liviu Iancu a afirmat că a scris Xanax ca un antidepresiv împotriva vremurilor tulburi pe care le trăim și ca o armă contra plictiselii.

Scriitorul Radu Paraschivescu a afirmat recent că, dacă în Xanax există cancan, dacă există bârfă şi există exces, toate acestea nu fac decât să reproducă bârfa, cancanul şi excesul din viaţa românilor.

„Sunt personaje care fac agenda, sunt personaje pe care unii poate că nu şi le mai amintesc, oameni care există şi în ziua de azi. E o carte cu dialog spumos, cu, pardon de expresie, curve. Unele practică prostituţia, altele practică ziarismul, altele practică politica. Ajunge să daţi drumul la televizor şi le vedeţi. Programul este generos, aproape non-stop, sau chiar non-stop la unele posturi. Tarifele diferă, clienţii la fel. Deci există o democraţie hormonală şi principială de toată bafta şi de tot râsul, motiv pentru care eu am citit cartea asta cu nesaţ”, a spus Paraschivescu, potrivit News.ro.

Scriitorul Florin Iaru, citat, de asemenea, de News.ro, apreciază că Xanax e un bildungsroman, un roman al devenirii şi un roman picaresc, un roman al întâmplărilor care vin de la sine în viaţa unui ziarist.

„Prin ce este foarte haioasă această carte? Prin capacitatea de a duce zeci, poate sute de personaje care se întretaie şi care fiecare dintre ele îşi dezvăluie partea aia ascunsă, partea pe care nimeni nu vrea să o vadă. Fiecare personaj pe care îl developează Liviu Iancu dă un raport despre starea umanităţii. Liviu are talentul de a lăsa cititorul să înţeleagă, să vadă şi să împartă dreptatea. Cartea se citeşte pe nerăsuflate”, a completat Florin Iaru.

Liviu Iancu, cel mai cunoscut jurnalist de turism din România, a intrat în presă din greșeală în anul 2000, crezând că Mediafax e o agenție imobiliară, dar s-a lămurit rapid că e mai interesant să scrii știri decât să vinzi case. De acolo a plecat la tabloidul Național, însă găinile care nasc pui vii fuseseră descoperite deja, ceea ce l-a făcut să migreze după un an în echipa care a lansat pe piață Business Magazin, iar peste o vreme a ajuns la Capital. După câțiva ani s-a întors la Mediafax, de unde a plecat după șapte ani, temându-se că agenția, intrată între timp în insolvență și relocată într-un spațiu mult mai mic, se va transforma într-o simplă afacere imobiliară. În prezent este jurnalist la Profit.ro, unde a publicat o serie de editoriale-povești originale în peisajul presei economice românești, foarte apreciate de către cititori. Câteva dintre acestea se regăsesc și în Xanax, romanul său de debut, apărut la începutul lunii februarie și care s-a epuizat în doar patru zile; al doilea tiraj este, de asemenea, aproape epuizat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*