Sănătate

Mii de timișoreni au aflat în acest weekend informații utile despre cataractă

Mii de timișoreni au aflat în acest weekend informații utile despre cataractă

Campania de educare și informare despre cataractă, realizată de Societatea Română de Oftalmologie împreună cu Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, a ajuns la Timișoara. Prin participarea la târgul Bookfest de weekend-ul acesta, mii de timișoreni au aflat informații utile despre cataractă.

În perioada 11 – 13 aprilie se desfășoară a 11-a ediție a Conferinței de Oftalmologie la care sunt invitați speakeri internaționali. La acest eveniment sunt așteptați peste 300 de medici specialiști din țară, care vor dezbate teme privind “Actualități de diagnostic și tratament în Oftalmologie”. Problematica cataractei va fi una dintre principalele teme abordate la Conferință.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta.

“Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă, de altfel studiul arătând că 31% dintre pacienții care erau programați pentru operația de cataractă au suferit căderi în perioada dinaintea operației. Aproximativ 50% dintre pacienți renunță la condus, pentru a evita accidentele. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia”, spune dr. Andrei Mureșan, medic primar oftalmolog din Timișoara.

Românii consideră că văzul este cel mai important dintre simțuri

Un studiu realizat recent în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, spune că 2 din 3 români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă.

Persoanele intervievate în studiu, care nu se operaseră de cataractă, au spus că vederea încețoșată este principalul simptom al afecțiunii (79%). Alte simptome sunt recunoscute într-o proporție mai mică (dificultatea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă), între 10% și 20% dintre respondenți identificându-le.

În ceea ce privește vizitele medicale, aproape 70% dintre respondenții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute.

66% dintre români nu sunt informați despre faptul că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii precum astigmatismul și/sau prezbiopia. 93% dintre respondenți confirmă că ar aloca mai mulți bani pentru o astfel de operație.

Toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții după operația de cataractă

La studiu au participat și persoane care s-au operat de cataractă. Pentru aproape 70% dintre persoanele operate intervievate, timpul de așteptare pentru a fi operate a fost de maximum 3 luni. Doar 14% din totalul respondenților au fost îngrijorați înainte de operație, fiindu-le frică de operație sau nefiind îndeajuns de informați.

După operație, toți pacienții apreciază că li s-a îmbunătățit calitatea vieții, iar 88% dintre pacienți au apreciat că și-au revenit foarte repede după operație.

8000 de operații de cataractă realizate în județele Timiș și Arad, 94.000 în toată țara, în 2018

“Anual, în țară se fac aproximativ 94 de mii de operații de cataractă, dintre care aproape 50 de mii în clinicile private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie și sunt înregistrați 1200 de medici oftalmologi dintre care 260 sunt chirurgi. În județele Timiș și Arad există 4 spitale de stat și 11 clinici private în care se pot realiza operații de cataractă. În cele 15 spitale și clinici cu secții de oftalmologie, există 25 de chirurgi oftalmologi. Doar în 2018 aceștia au realizat în jur de 8000 de operații de schimbare de cristalin”, declară Prof. Dr. Mihnea Munteanu, organizatorul Conferinței de Oftalmologie care are loc la săptămâna acesta la Timișoara.

Pentru realizarea intervenției, casele de asigurări alocă fonduri, valoarea compensată a acestor cristaline fiind de 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1500 și 5500 lei.

Rata de succes a operației este de 90%

În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.

În acest moment, există cristaline artificiale cu diferite caracteristici:

Cristalinele pentru corectarea astigmatismului se numesc cristaline torice, compensează imperfecțiunile de curbură a corneei, permițând razelor luminii  a se focaliza pe retină. Acest lucru înseamnă că persoana operată cu un cristalin toric, chiar dacă a purtat ochelari, va avea mult mai puțină nevoie de ei sau deloc.

Cristalinele trifocale oferă, după operație, vedere clară la apropiere, distanță intermediară și la depărtare, oferind independență față de ochelari.  96% din pacienții operați cu cristaline trifocale nu au mai avut nevoie de ochelari de vedere.

(Foto: sante tour.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*