Administrație

A fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări din cadrul proiectului ce va redeschide navigabilitatea pe canalul Bega

A fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări din cadrul proiectului ce va redeschide navigabilitatea pe canalul Bega
Adora Beauty

Vizită importantă astăzi la Timișoara! Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, și directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, au participat la semnarea proiectului privind navigația pe canalul Bega, până în Serbia.

Din partea autorităților publice locale, alaturi de seful ABAB Titu Bojin, a participat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, iar din partea Republicii Serbia, Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Vladan Tadic.

Contractul de bază, “Proiectare și execuție lucrări de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român” a fost semnat între reprezentantul Administrației Bazinale de Apă Banat și reprezentanții firmelor care au câștigat licitația contractului pentru proiectare și execuție în valoare de 5,65 milioane de euro și contractul pentru dirigenția de șantier în valoare de aproximativ 87 de mii de euro(sumele includ TVA).

Pe canalul Bega avem 114,5 km porțiune care e navigabilă, aproximativ 44,5 km sunt pe teritoriul României, iar restul de 70 de km pe teritoriul sârbesc. Pentru a-l face navigabil trebuie să reparăm nodul hidrotehnic. Navigarea se poate face dacă ecluzele sunt funcționale. Este vorba despre o ecluză pe partea română și alte 2 pe partea sârbă. Prin acest proiect, pe lângă că legăm Timișoara și județul Timiș și vestul țării, cu vecinii sârbi, prin canalele care le au la dispozitiepe teritoriul Serbiei, legăm Timișoara de Dunăre și apoi de Marea Nordului”, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Astăzi s-a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român. Investiția este parte a proiectului de refacere a infrastructurii de navigație a Canalului Bega. Același proiect prevede și repararea nodurilor hidrotehnice Klek și Srpski Itebej, din Serbia. În plus, se va realiza un traseu de biciclete pe sectorul sârbesc, urmând a-l conecta la cel existent în județul nostru.Legătura între Timișoara și Zrenjanin de-a lungul Canalului Bega generează noi oportunități de cooperare comercială și economică între județul nostru și țara vecină. Finalizarea proiectului, finanțat din fonduri europene, va permite navigația pe Bega până după Zrenjanin, la confluenţa cu Tisa şi Dunărea. De aici se poate ajunge, pe apă, la Szeged și la Belgrad. În acest context, nu cred că mai e nevoie să subliniez cât de mare este miza investiției”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român însemnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor și a echipamentelor hidromecanice. Derularea execuției lucrărilor va începe imediat ce vor fi achiziționate o dragă multifuncțională și două barje.

Execuția va debuta cu predarea de amplasament, organizarea de șantier , proiectarea primordială a lucrărilor la barajul stăvilar , proiectarea și comandarea echipamentelor hidromecanice și a pieselor înglobate , astfel încât în anul 2019 să fie realizate în proporție de cca.75% lucrările la baraj , urmând că în anul 2020 și în prima parte a anului 2021 să se continue și să fie finalizate lucrările finanțate în cadrul prezentului contract de finanțare.

Vă reamintim că valoarea totală a proiectului “Reabilitarea  infrastructurii de navigație a Canalului Bega” are o valoare de 13.877.987 euro (TVA inclus), din care 85% reprezintă finanțare UE, sumă alocată României și Serbiei, prin programul IPA.   Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Administrația Bazinală de Apă  Banat – lider proiect- buget total eligibil 6.929.795 euro, Consiliul Județean Timiş – partener proiect  – buget total eligibil 125.538.00 euro, Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională și Administrație Regională – partener proiect (Serbia) – buget total eligibil 129.150, 00 euro, pecum și VDP Vode Vojvodine – partener proiect (Serbia) – buget total eligibil 6.666.204,16 euro.

Lucrările la Nodul Hidrotehnic Sânmihaiu Român se vor finaliza până în august 2021.

Proiectul  reprezintă o provocare importantă atât pentru comunitatea română , cât și pentru cea sârbească și are drept scop cooperarea comercială și economică a zonelor adiacente Timișoarei și Zrenjaninului prin dezvoltarea legăturilor de transport și a turismului între aceste zone.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*