Administrație

Județul Timiș primește 180 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare

Județul Timiș primește 180 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare

Ministrul Fondurilor  Europene se află astăzi la Timișoara. Rovana Plumb a făcut o vizită la Consiliul Județean Timiș pentru a lua parte la un eveniment important pentru timişeni.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Călin Dobra și Directorul General al Aquatim, Ilie Vlaicu, au semnat Contractul de Finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”(cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.“Acest proiect nu face altceva decât să asigure servicii de utilitate publică, respectiv accesul la apă potabilă pentru 380.000 de locuitori din județul Timiș și pentru sistemul de canalizare o racordare pentru 53.000 de cetățeni din județul Timiș”, a transmis Rovana Plumb, Ministrul Fondurilor Europene.

Obiectivul general al Proiectului îl constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș. Concret, se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional. Lucrările se vor desfășura în perioada 2019 – 2023.

Vor beneficia de aceste investiții următoarele unități administrativ-teritoriale: Banloc, Belinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român,  Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sînandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Voiteg, VV Delamarina.

Este îmbucurător că Aquatim poate să susțină acele 20 de milioane de euro cofinanțare, și indicatorii tehnico-economici ne premit să facem acest lucru. Se știe că 4 din 5 agenți economici nu sunt în stare să preia un împrumut, dar mai ales unul negarantat așa cum sperăm noi să îl luam. Avem capacitatea tehnică, economică și managerială de a duce acest proiect“, a precizat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Investiții: Extindere sursă subterană (foraje noi) – 21 foraje; Reabilitare foraje existente – 10 foraje; Reabilitare captare suprafață – 1 captare; 9 staţii de tratare apă reabilitate;54 staţii pompare apă (52 noi și 2 reabilitate); 46 rezervoare înmagazinare noi; 4 rezervoare înmagazinare reabilitate; 24 stații de clorare (23 noi și 1 reabilitată);Aducțiune front captare nouă – 15 km; Aducțiune front captare reabilitată – 12 km; Reţele apă extindere – 93 km; Reţele apă reabilitare – 126 km; Conducte de transport noi – 229 km; Conducte de transport reabilitate – 8 km;5 staţii de epurare noi;1 stație de epurare extindere;78 staţii de pompare apă uzată noi;Conducte de refulare – 87 km;Reţele canal extindere; (colector principal şi secundar) – 287 km;Reţele canal reabilitare (colector principal şi secundar) – 38 km;Linie de uscare a nămolurilor (INCINERATOR)Sistem SCADA Regional apă / canal.

Valoarea proiectului este de 180 milioane euro, din care 135,6 milioane euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 20,7 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 20,5 milioane euro co-finanțare Aquatim.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*