Cultură

Festivalul – Concurs „Lada cu zestre” începe la Dudeștii Vechi și Peciu Nou

Festivalul – Concurs „Lada cu zestre” începe la Dudeștii Vechi și Peciu Nou

Mălai cu picmez, tașche cu brânză, sarme de post, păpricaș de golâmb, zamă dă părădaisă, crumpi cu gălușcie: sunt doar câteva dintre comorile culinare pe care gospodinele din Valcani la vor scoate din Lada cu zestre la primul eveniment al ediției a XIII-a  a festivalului, sâmbătă, 16 martie, la  Dudeștii Vechi.

Județul Timiș se pregătește de sărbătoare: în perioada 16 martie – 7 aprilie 2019 în fiecare sfârșit de săptămână din „Lada cu zestre” a folclorului timișean vor fi aduse în atenția publicului dansuri și cântece vechi, gastronomie tradițională, graiul bănățean, teatru popular, costume vechi și colecții diverse,  dar și meșteșuguri.  Peste 1.500 de artiști și peste 50 de formații artistice vor participa în competiție și anul acesta la cele două categorii: ”Laureați” și ”Zestrea Timișului”.

Concursul se desfășoară în 7 centre zonale după cum urmează:  ”Zestrea Timișului”: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23  martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019, iar categoria ”Laureați”: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.

Sâmbătă, 16 martie, ora 14:00 la Dudeștii Vechi sunt invitate în concurs localitățile: Teremia Mare, Uivar, Cenei, Iecea Mare, Săcălaz, Otelec, Valcani, Comloșu Mare, Jimbolia, Cenad, Dudeștii Vechi.

Duminică, 17 martie, de la ora  14:00 la Peciu Nou se întrec  localitățile Denta, Banloc, Ciacova, Foeni, Livezile, Voiteg, Moravița, Ghilad, Jamu Mare, Sânmihaiu Român, Birda, Giera, Șag, Parța, Pădureni, Jebel, Giulvăz, Iecea Mică, Peciu Nou.

Pentru a deschide festivalul, sunteţi invitaţi la Dudeștii Vechi, sâmbătă, 16 martie 2019, ora 14:00, unde veți  putea urmări un spectacol de 3 ore de folclor bănățean cu dansuri românești din Comloșu Mare, hore și jocuri din Pusta Banatului, dar și doine în care regăsim nealterat spiritul Banatului. Comunitatea  bulgarilor din Dudeștii Vechi a  pregătit câteva surprize: dansuri bulgărești,”pită” tradițională bulgărească, făcută după rețete păstrate cu  respect din generație în generație, cornuri și colaci cu nucă, mac și brânză, o expoziție de costume bulgărești vechi de peste 100 de ani. De la Jimbolia concurenții vor veni cu un program în care regăsim Banatul multietnic de altădată: Corul ”Floris”, Ansamblul german ”Mini Hatzfelder” și ”Hatzfelder Pipatsche”, Ansamblul maghiar ”Delibab”.

La Peciu Nou, duminică, 17 martie 2019, de la ora 14: 00 , veți putea descoperi cum se joacă ”Călușerul” la Jebel, jocuri românești ca la Livezile, ”Șezătoarea” de la Voiteg, expoziții de costume vechi din Alioș, dansuri din Pusta Bănățeană de la Peciu Nou, dansuri sârbești din Diniaș și  Sânmartinu Sârbesc,  dar și expoziții gastronomice, preparate din cartea de rețete a bunicilor sau graiul bănățean care păstrează în el vremurile unui spațiu bănățean unic.

Juriul are următoarea componență:

Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile

Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan

Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă – Țunaș, Alina Mafa

Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu

Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu

Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Manager: prof. Liliana Laichici

Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș www.ccajt.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*