Național

Primăria din Cluj-Napoca vrea să amendeze călătorii care au haine murdare sau urât mirositoare

Primăria din Cluj-Napoca vrea să amendeze călătorii care au haine murdare sau urât mirositoare

Primăria din Cluj-Napoca vrea să amendeze călătorii care au haine murdare sau urât mirositoare, care cerșesc sau care insultă, înjură sau jignesc, potrivit unui regulament privind normele de conduită în mijloacele de transport public local de persoane, constatarea și sancționarea contravențiilor, aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Printre interdicțiile prevăzute în regulament se numără cea de a insulta sau de a avea o atitudine jignitoare sau molestatoare asupra organelor de control și a conducătorilor auto. La capitolul obligații, călătorii trebuie să aibă o ținută vestimentară curată care să nu deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport public de persoane.

La secțiunea contravenții se încadrează următoarele fapte comise de călători și se sancționează cu amenzi de la 100 la 500 de lei:

atitudinea jignitoare, insultarea sau molestarea organelor de control, intervenția în actul de control (amendă de la 300 la 400 de lei).

proferarea de injurii, insulte, expresii și gesture obscene la adresa călătorilor și/sau a conducătorilor auto (amendă de la 300 la 400 de lei);

aruncarea sau abandonarea de reziduri rezultate din consumul de semințe sau alte alimente în mijlocul de transport public de persoane (amendă de la 300 la 400 de lei);

comercializarea oricăror mărfuri sau obiecte în mijloacele de transport public (amendă de la 100 la 200 de lei);

cerșitul în mijloacele de transport public (amendă de la 100 la 200 de lei);

urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcăminte murdară și/sau urat mirositoare (amendă de la 100 la 200 de lei);

transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii (amendă de la 100 la 200 de lei);

refuzul călătorului de a prezența organului de control actul de identitate; amendă de la 200 la 500 de lei);

refuzul călătorului de a prezența organului de control titlul de călătorie valabil (amendă de la 200 la 500 de lei);

călătoria fără titlu valabil (amendă de la 200 la 500 de lei);

Controlorii trebuie să oblige cerșetorii să coboare din mijlocul de transport public, să se poarte cuviincios și în acord cu regulile uzuale de conviețuire în societate cu toți călătorii din mijloacele de transport public, să aibă o ținută decentă și un limbaj civilizat în timpul actului de control, în cazul în care călătorii contravenienti refuză să prezinte actul de identitate sau manifestă agresivitate de limbaj și/sau fizică, să solicite intervenția organelor abilitate și să aibă ecusonul de identificare la loc vizibil în timpul efectuării controlului.

Etapa consultării publice are loc în perioada 27 februarie – 14 martie 2019. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr. 7 sau la orice primărie de cartier.

Sursa: wall-street.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*