Social

Sâmbăta Morţilor. Ce este interzis în această zi și cum sunt pomeniţi morţii

Sâmbăta Morţilor. Ce este interzis în această zi și cum sunt pomeniţi morţii

Sâmbăta Morților este sărbătorită de creștinii ortodocși, astăzi, 2 martie, iar sărbătoarea reprezintă începutul sâmbetelor morților, zile în care creștinii își pomenesc morții.

Sâmbăta Morților marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.

Tradiția populară spune că se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată.

Mai mult, sărbătoarea Sâmbăta Morților trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

Tot tradiția populară spune că morții se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare ce este dat de pomană să fie fierbinte.

Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete.

Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

În această zi, lumea duce la biserică, pentru sfinţit şi împărţit, un colac mare, un blid cu colivă şi o sticlă cu vin, apoi merge la cimitir, curăţă mormintele şi împarte pomeni.

Sursa: a1.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*