Sănătate

O iniţiativă unică în România, menită să crească gradul de informare al tineretului cu privire la bolile cronice netransmisibile

O iniţiativă unică în România, menită să crească gradul de informare al tineretului cu privire la bolile cronice netransmisibile

Platforma Europeană de Dezvoltare lansează astăzi, la Timişoara, seria dezbaterilor publice din cadrul campaniei naţionale “DEPINDE DE TINE”, o iniţiativă unică în România, ce îşi propune creşterea gradului de informare şi educare a tineretului cu privire la modalitățile de prevenire a bolilor cronice netransmisibile. Accentul principal va fi pus pe prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare şi a diabetului.

“Considerăm că un tineret educat va reduce conştient factorii de risc şi va influența pozitiv comportamentul adulților din familie. Bolile cronice netransmisibile sunt ucigaşii secolului XXI şi depinde de fiecare dintre noi să le prevenim. Educarea tinerilor este esenţială în acest sens”, a declarat cu ocazia lansării campaniei dna. Nela Păvăloiu, preşedinta Platformei Europene de Dezvoltare.

Impactul bolilor cronice netransmisibile

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile includ: Bolile cardiovasculare, Accidentul vascular cerebral, Cancerul, Diabetul, Afecţiunile pulmonare cornice. Aceste afecţiuni sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din întreaga lume. Aproximativ trei sferturi dintre toate decesele cauzate de bolile cronice netransmisibile sunt întâlnite în ţările cu venituri mici şi medii, printre care şi România. Creşterea cazurilor de îmbolnăviri este generată în principal de patru factori de risc: fumatul, lipsa exerciţiului fizic, consumul de alcool, regimul alimentar nesănătos.

Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vizează adoptarea unor acţiuni ce îşi propun reducerea, la nivel global, până în anul 2015, cu 25% a numărului deceselor premature cauzate de bolile cronice netransmisibile.

În lipsa unor statistici exacte, se estimează că în România se înregistrează aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, în timp ce bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele două cauze de deces, mai ales în rândul populaţiei active. Conform Globocan 2018, în ţara noastră se înregistrează în fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, din păcate destul de multe la persoane tinere.

Bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite. În cadrul acestei campanii, vor fi puse la dispoziţia tinerilor şi profesorilor lor, informaţii cu privire la modalităţile de prevenţie ale acestor boli, despre un stil de viaţă sănătos, dar şi despre cum detecţia precoce, simptomele bolilor şi paşii ce trebuie urmaţi de cei care sunt diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.

Timişoara este primul oras în care se derulează acest proiect, care va fi continuat în Bucureşti şi alte centre universitare importante. În plus, în fiecare oraş se va acorda o atenţie specială şi particulară pregătirii profesorilor, în sensul consilierii tinerilor şi elevilor în aceste probleme.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*