Administrație

Zece noi blocuri reabilitate termic cu finanțare europeană la Timișoara

Zece noi blocuri reabilitate termic cu finanțare europeană la Timișoara
Adora Beauty

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Primăria Timișoara au semnat, joi, în sala de consiliu a PMT, contractele de finanțare pentru trei proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice în sectorul rezidențial.

Proiectele prevăd reabilitarea termică a zece blocuri de locuințe:

Str. Martir Ioan Stanciu nr. 2 – Calea Martirilor 1989 nr. 31 (regim de înălțime S+P+4E)

Str. Științei nr. 3-5 (S+P+4E)

Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A (S+P+8E)

Str. Măslinului nr. 11 sc. A și B (S+P+4E)

Str. Cernăuți nr. 10, 12, 14 (S+P+4E)

Str. Topologului nr. 5 sc. A și B (S+P+4E)

Str. Topologului nr. 1, sc. A (S+P+4E)

Str. Argeș nr. 4 (S+P+3E)

Bd. Cetății nr. 30 (S+P+4E)

Str. Răsăritului nr. 5 (S+P+4E)

Sunt investiții care vor conduce la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor, reducerea emisiilor de CO2 și, bineînțeles, îmbunătățirea aspectului urbanistic al municipiului Timișoara.

În ceea ce privește lucrările planificate, sunt prevăzute diferite tipuri de intervenții, în funcție de necesități: izolarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare și închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planșeelor peste subsol și peste ultimul nivel etc. 329 de gospodării vor beneficia de un consum redus de energie în urma implementării proiectelor.

Semnatarii contractelor au fost Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

„Este un program care va beneficia cu siguranță de o continuare și de o alocare consistentă și pe următorul ciclu de finanțare. Se încearcă diversificarea instrumentelor financiare oferite către zona de reabilitare rezidențială, pentru a putea cuprinde cât mai multe dintre locuințele care au nevoie de astfel de intervenții. Se va pune accent, de asemenea, și pe creșterea procentului de energie recuperată și redusă prin aceste reabilitări, inclusiv prin accesarea unor noi tehnologii”, a punctat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Proiectele sunt finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 –  Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul de locuințe. Operațiunea A – Clădiri rezidențiale.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 9.706.410,26 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.687.402,60 lei. Perioada de implementare este de 19 luni, respectiv 20 de luni, în funcție de complexitatea intervențiilor.

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 392 de proiecte, în valoare totală de 509,56 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 414,73 milioane euro.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*