Cultură

Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Banatului: un document redactat de umanistul Nicholaus Olachus

Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Banatului: un document redactat de umanistul Nicholaus Olachus

Iubitorii de artă și cultură sunt invitați să viziteze Muzeul Național al Banatului. Exponatul lunii februarie este un document redactat de umanistul Nicholaus Olachus.

Piesa va putea fi admirată pe tot parcursul lunii februarie, de marți până duminică, între orele 10-18, în cadrul expoziției  temporare organizată la Bastion, Galeria Maria Theresia.

La 21 mai 1547 împăratul Ferdinand I de Habsburg oferă nobilului Barnaba Borsy și fraților săi Toma și Florian dreptul paloșului (judecarea și executarea infractorilor – prin spânzurătoare, tragere pe roată, decapitare – și utilizarea mijloacelor de tortură pe moșiile lor din Ungaria).

Meritul lor a constat în fidelitatea și serviciile prestate coroanei, neprecedând să-și verse sângele în războiul împotriva turcilor și în campania din Saxonia a împăratului Carol Quintul.

Documentul, redactat de Nicholaus Olachus (1493 – 1568), la acea dată episcop de Zagreb, intră în colecția Muzeului Național al Banatului în anul 1969, fiind achiziționat de la Emil Botiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*