Social

Virusul pestei porcine africane, confirmat în localitatea Bârna

Virusul pestei porcine africane, confirmat în localitatea Bârna

În data  de 29 ianuarie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa pestei porcine africane, într-o gospodărie din localitatea Bârna, judeţul Timiş, iar în data de 30 ianuarie, la un cadavru de tineret porcin, găsit aruncat pe câmp, în apropierea aceleiaşi localităţi.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş desfăşoară o anchetă, în aceste două cazuri.

S-au efectuat dezinfecţiile de necesitate în cele două locaţii, în care s-a identificat prezenţa virusului pestei porcine africane.

Sub coordonarea subprefectului judeţului Timiş, s-a desfăşurat o nouă şedinţă a CLCB, pentru analiza  măsurilor de combatere a bolii.

A fost stabilită zona de protecţie din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

Au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie  şi respectiv zona de supraveghere.

În aceste zone, este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine.

Orice mişcare din exploataţii (gospodării), a porcinelor vii, poate fi permisă numai dacă aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii.

Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adusă la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi.

Măsurile de combatere îşi urmează cursul şi anchetele specifice se află în desfăşurare.

Totodată,  cetăţeni sunt avertizați să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de provoniență – documente sanitar-veterinare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*