Social

FOTO/ Mica Unire a fost sărbătorită la Timişoara

FOTO/ Mica Unire a fost sărbătorită la Timişoara
Adora Beauty

Manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române au început dimineață la Timişoara, cu un ceremonial religios. Programul a continuat cu depunerea de coroane la statuia lui Al. Ioan Cuza, care se află în faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiș. Apoi a avut loc o scurtă paradă militară și tradiționala Horă a Unirii.

La eveniment au fost prezente oficialitățile, dar și câțiva timișoreni care s-au alăturat în ciuda vremii de afară. Marele absent a fost  însă primarul Nicolae Robu, care a fost înlocuit la eveniment de consilierul personal, pe Ciprian Trocan.”Se împlinesc 160 de ani de la momentul primului pas care a dus mai departe, prin remarcabilul efort al înaintaşilor noştri, la Marea Unire a românilor din 1918.Unirea de la 1859, numită şi Mica Unire, este legată de alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza şi este momentul prin care două state au devenit unul singur.Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii. Aceasta ne transmite un mesaj simplu, dar profund: DOAR ÎMPREUNĂ VOM REUȘI!La mulți ani, România! La mulți ani, români!“, a transmis Ciprian Trocan.

În anul 1859, a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*