Internațional

Coduri roşu şi portocaliu de ninsoare în Serbia

Coduri roşu şi portocaliu de ninsoare în Serbia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Serbia că autorităţile locale au emis coduri roşu şi portocaliu de ninsoare în perioada 24-25 ianuarie.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost emise coduri portocaliu şi roşu pentru condiţii meteorologice severe în intervalul 24-25 ianuarie 2019. Astfel, pentru ziua de 24 ianuarie 2019 a fost emis un cod portocaliu pentru regiunile Belgrad, Srem, Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Vest, de Est şi de Sud-Est, fiind prognozate ninsori care să ducă la depunerea unui strat de zăpadă mai mare de 10 cm, într-un inteval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis cod galben”, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

MAE mai precizează că pentru ziua de 25 ianuarie 2019 a fost emis cod roşu pentru regiunile Sumadija, Pomoravlje, Serbia de Sud-Vest şi de Sud-Est, fiind prognozate ninsori cu depunere a unui strat de zăpadă mai mare de 15 cm, într-un interval scurt de timp. Pentru celelalte regiuni a fost emis cod portocaliu.

„Populaţia este avertizată cu privire la disfuncţiile din infrastructura de circulaţie, precum şi la riscurile de rupere a copacilor pe căile rutiere şi feroviare. Este posibil ca unele drumuri principale să fie închise temporar, ca urmare a vântului şi ninsorilor, mai ales pentru autoturismele de mare tonaj, inclusiv pe drumurile secundare”, transmite ministerul.

Persoanele interesate de informaţii despre starea drumurilor pot accesa harta interactivă a administraţiei locale a drumurilor: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/mapa-puteva-u-zimskom-periodu.

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor web de pecialitate pentru actualizarea infromaţiilor: www.meteoalarm.rs<http://www.meteoalarm.rs> şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/RS-Serbia.html, precum şi cele ale Automobil Clubului Sârb www.amss.org.rs<http://www.amss.org.rs> şi www.autozona.rs<http://www.autozona.rs> şi al administraţiei drumurilor http://www.putevi-srbije.rs.

Cetăţenii adflaţi în situaţii de urgenţă pe teritoriul Serbiei pot apela la numerele de urgenţă locale +38111192 (poliţia), +38111193 (pompierii) şi +38111194 (ambulanţa), precum şi +381111987 pentru asistenţă auto.

Cetăţenii români pot solicita de asemenea asistenţă consulară la Ambasada României în Serbia sau la Consulatul General al României la Vârşeţ.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381113670361, +381113670798 şi ale Consulatului General al României la Vârşeţ: +381013831099: +381013831199; +381013831299, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425 şi telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Vârşet: +381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zaječar: +381 692 799 651”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, „Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://belgrad.mae.ro), www.meteoalarm.eu<http://www.meteoalarm.eu>, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia -Călătoreşte în siguranţă”- (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare -Un SMS îţi poate salva viaţa!-”.

MAE mai informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că prognozele meteorologice pentru nordul Croaţiei indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de ninsori şi vănt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim. Pentru data de 24 ianuarie 2019, regiunea oraşului Rijeka, precum şi golfurile Kvarner şi Kvarnerić, se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt.

Sursa: Mediafax

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*