Social

Peste 18.000 de cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din Timiș

Peste 18.000 de cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din Timiș
Adora Beauty

Peste 18.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Timiș, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, în anul 2018. Lucrările de înregistrare sistematică au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș.

În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în două comune (Balint și Secas) din județul Timiș. De asemenea, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară 6.522 imobile, reprezentând o suprafață de 9.734 hectare din județ.

În anul 2018, OCPI Timiș a semnat contracte de finanțare cu 30 UAT-uri, iar 18 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. Totodată, au fost scoase la licitație primele cinci UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării. Coșteiu, Denta, Margina, Moravița și Topolovățu Mare se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație.

În prezent, din totalul de 90 de UAT-uri din județul Timiș, cinci sunt cadastrate în proporție de sută la sută (Orțișoara, Lenauheim, Sânandrei, Balinț, Secaș), iar în alte 50 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

UAT-urile din județul Timiș care au semnat contracte de finanțare în 2018 sunt: Bîrna, Boldur, Buziaș,Cheveresu Mare,Dumbrăvița, Fibiș, Fîrdea,Găvojdia, Giarmata,Giera, Jamu Mare, Mașloc, Mănăștiur, Nițchidorf, Pișchia, Știuca,Uivar, Victor Vlad Delamarina.

 

(FOTO: Bucuresti FM)

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*